EÚ súhlasí s prípravou sankcií voči vyšším dôstojníkom z Mjanmarska

NETKY.SK • 27 Február 2018, 06:34 • 2 min
EÚ súhlasí s prípravou sankcií voči vyšším dôstojníkom z Mjanmarska

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie podporili v pondelok návrh pripraviť cielené sankcie proti vyšším vojenským dôstojníkom ozbrojených síl Mjanmarska.

slovakia

left justify in out

Rada EÚ pre zahraničné veci vo svojom oficiálnom stanovisku uviedla, že dôvodom chystaných sankcií je "pretrvávajúce rozsiahle a systematické porušovanie ľudských práv", ktorého sa dopúšťajú vojenské a bezpečnostné sily Mjanmarska - vrátane znásilnení a zabíjania. Najhoršia je podľa nich situácia v Jakchainskom štáte, kde dochádza k útokom na moslimskú menšinu Rohingov.

 

Ministri odsúdili tieto zločiny a pripomenuli, že vinníkom nie sú len armáda a bezpečnostné sily, ale aj militantné skupiny ako napríklad Armáda spásy Rohingov Jakchainského štátu (ARSA).

 

Európski diplomati v tejto súvislosti vyzvali šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú, aby navrhla "cielené a reštriktívne opatrenia" voči vysokým armádnym a policajným dôstojníkom a tiež aby preskúmala možnosť rozšírenia už existujúceho zbrojného embarga voči Mjanmarsku. Platnosť embarga vyprší koncom apríla tohto roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona