EÚ spúšťa voči Maďarsku konanie za porušovanie princípov právneho štátu

NETKY.SK • 5 Apríl 2022, 17:05 • 2 min
EÚ spúšťa voči Maďarsku konanie za porušovanie princípov právneho štátu

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európska únia spúšťa proti Maďarsku konanie pre porušenia princípov právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Exekutíva EÚ potvrdila počas pracovného výjazdu v Štrasburgu, kde prebieha plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP), že spustila proti Maďarsku doteraz nikdy nepoužitú procedúru podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy.

 

Právne konanie za obchádzanie celoúnijných demokratických noriem a porušovanie zásad právneho štátu môže viesť k tomu, že maďarská vláda nebude mať prístup k finančným prostriedkom EÚ.

 

„Európska komisia teraz pošle oficiálne oznámenie o spustení mechanizmu podmienenosti," vyhlásila von der Leyenová počas prejavu v pléne europarlamentu. Jej slová boli odmenené potleskom väčšiny zákonodarcov.

 

Spustenie mechanizmu, ktorý podmieňuje čerpanie fondov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu a ktorý europarlament intenzívne presadzoval, prichádza len dva dni po víťazstve strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána v tamojších parlamentných voľbách. AFP v tejto súvislosti pripomína, že Orbána v Bruseli často obviňujú z vedomého pošliapavania demokratických noriem Únie.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies