EÚ spúšťa námornú misiu, Mare Nostrum nahradí Triton

NETKY.SK • 1 November 2014, 10:14 • 2 min
EÚ spúšťa námornú misiu, Mare Nostrum nahradí Triton

BRUSEL - Európska únia spúšťa prvého novembra novú námornú misiu, ktorá má pomôcť Taliansku zvládať nápor utečencov plaviacich sa cez Stredozemné more zo Severnej Afriky smerom k Európe.

slovakia

left justify in out

Operáciu s názvom Triton prevezme európska pohraničná agentúra Frontex. Nová misia doplní súčasnú taliansku operáciu Mare Nostrum (Naše more), ktorá postupne skončí. EÚ tak vyhovie Taliansku, ktoré dlhodobo žiada Brusel o prevzatie zodpovednosti za záchranu utečencov plaviacich sa do Európy. Záujem zapojiť sa do programu Triton s mesačným rozpočtom 2,9 milióna eur podľa Európskej komisie prejavilo 21 štátov únie. Operácia Mare Nostrum stála Rím mesačne asi deväť miliónov eur.

 

Migranti pochádzajúci predovšetkým zo severnej Afriky, ale aj z konfliktom zmietanej Sýrie vo veľkom utekajú na primitívnych plavidlách do Európy, najmä Talianska. Tento rok ich tam dorazilo až 100-tisíc. Líbya je častým miestom, odkiaľ vyplávajú, keďže prevádzači zneužívajú terajší politický chaos a slabú bezpečnosť v krajine. Tento rok pri plavbe do Európy zomrelo už najmenej viac ako 3000 ľudí, čo je dvakrát viac ako v roku 2011. Taliansko dlhodobo vyzýva ostatných členov EÚ, aby mu pri zachraňovaní migrantov výraznejšie pomáhali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies