EÚ sprísnila chov spoločenských zvierat

NETKY.SK • 26 Marec 2016, 14:11 • 2 min
EÚ sprísnila chov spoločenských zvierat

BRATISLAVA - Skoro 507-tisíc Európanov vrátane vyše 9800 Slovákov sa podpísalo pod výzvu europoslancom a ministrom jednotlivých členských krajín za prijatie legislatívy zavadzajúcej povinnú registráciu všetkých chovov zvierat v EÚ a prepojenie národných registrov chovných zariadení.

slovakia

left justify in out

Ako informovala koordinátorka kampane z organizácie Sloboda zvierat Silvia Čaňová, pomohli tak prijať zákon, ktorý aspoň čiastočne obmedzí množiteľov a nelegálnych predajcov zvierat v EÚ. Podľa nového Zákona o zdraví zvierat, ktorý schválil Európsky parlament začiatkom marca, musia všetci chovatelia a predajcovia spoločenských zvierat v EÚ povinne registrovať svoju prevádzku, všetky prevádzky musí najprv schváliť príslušný orgán, na Slovensku Regionálna veterinárna a potravinárska správa (RVPS). Podmienkou sú pritom vhodné priestory a podmienky pre chov, izolačná miestnosť pre choré zvieratá či odborná spôsobilosť personálu. Zákon tiež nariaďuje pravidelné kontroly chovov zo strany RVPS.


Cieľom celoeurópskej iniciatívy s názvom Protect our Pets (Chráňme naše zvieratá) je zastavenie čierneho obchodu so spoločenskými a exotickými zvieratami v rámci Únie. „Milióny trpiacich zvierat ročne v klietkach, vo výkaloch, choré a bez dokladov sú načierno vyvážané a predávané za hranicami i doma,“ hovorí Čaňová. V EÚ žije v domácnostiach v súčasnosti asi 126 miliónov psov a mačiek a viac ako jedna tretina pochádza z nehumánnych ilegálnych chovov, ktoré sú neregistrované, a teda nekontrolovateľné kompetentnými orgánmi. Zvieratá sú obchodované prostredníctvom neregulovanej internetovej inzercie alebo vyvážané na predaj za hranice. Ilegálne transporty distribuujú niekoľkotýždňové šteňatá bez pasov, čipov a povinných očkovaní do väčšiny krajín EÚ. Slovensko pritom patrí k najväčším vývozcom. Slovenskí množitelia podľa Slobody zvierat ročne vyvezú okolo 100-tisíc šteniat a mačiat na predaj do zahraničia a mnoho z nich cestu neprežije. Choré zvieratá, ktoré množiteľ nevie predať, končia na ulici alebo ich usmrtia.


Nedostatočná legislatíva na Slovensku podľa ochrancov nebráni množiteľom v nelegálnom chove ani vo vývoze zvierat. „Ak nejestvuje povinnosť registrácie a oficiálna databáza chovných miest, komplikuje sa možnosť systematickej kontroly zariadení. Bez povinného čipovania nie je možné vytvoriť spoľahlivú evidenciu zvierat a ich majiteľov, ani serióznu databázu chovných miest,“ zdôrazňuje Sloboda zvierat. "Ďalším krokom musí byť zavedenie povinného čipovania zvierat. Budeme zaň bojovať doma i v spoločnej Európe. Len tak bude možné dosledovať chovateľov zvierat, tých zlých potrestať a chrániť zvieratá pred zneužívaním a týraním," uzatvára Čaňová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona