EÚ sľúbila Zemanovi pomoc pri rušení víz do Kanady

NETKY.SK • 19 September 2013, 16:05 • 2 min
EÚ sľúbila Zemanovi pomoc pri rušení víz do Kanady

PRAHA - Európska únia zatlačí na Kanadu, aby zrušila víza pre českých občanov. Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi to počas návštevy Bruselu v stredu povedal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

slovakia

left justify in out

Ako informoval sever iDnes.cz, o vízovej povinnosti pre Čechov pri ceste do Kanady hovorili počas spoločnej večere. "Hlavnou témou bolo zrušenie vízovej povinnosti s Kanadou a tlak zo strany EÚ, čo pán Barroso prisľúbil," povedal Zeman po návrate do vlasti. Česká republika je podľa prezidenta jedinou členskou krajinou únie, ktorá má s Kanadou vízovú povinnosť. Zeman podľa vlastných slov argumentoval tým, že slobodné cestovanie patrí k základným ľudským právam, ktoré vízová povinnosť vlastne porušuje.

Kanada obnovila víza pre Čechom v roku 2009 z dôvodu zvýšeného počtu žiadostí o azyl z ČR. Kanada vízovú povinnosť zdôvodňovala nutnosťou reformovať svoj azylový zákon. Zmeny síce prijala už v decembri 2012, víza pre ČR ale nezrušila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona