EÚ skúma zákaz dovozu ukrajinského obilia a chystá druhý balík pomoci farmárom

NETKY.SK • 17 Apríl 2023, 18:30 • 2 min
EÚ skúma zákaz dovozu ukrajinského obilia a chystá druhý balík pomoci farmárom

BRUSEL - Európska komisia opakuje svoje stanovisko, podľa ktorého jednostranné opatrenia členských štátov EÚ na zákaz dovozu obilia a iných potravín z Ukrajiny s cieľom chrániť svoj agrosektor sú neprijateľné.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) v pondelok zopakovala svoje nedeľňajšie stanovisko, podľa ktorého jednostranné opatrenia členských štátov EÚ na zákaz dovozu obilia a iných potravín z Ukrajiny s cieľom chrániť svoj agrosektor sú neprijateľné. Komisia zároveň oznámila, že "zvažuje" poskytnúť druhý balík pomoci pre farmárov v krajinách, ktoré sa sťažujú na kolaps cien v dôsledku prebytku ukrajinského obilia.

 

Komisia zareagovala na to, že Poľsko a Maďarsko v sobotu (15. 4.) oznámili, že chcú chrániť svojich farmárov, a preto zakazujú dovoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do 30. júna. Slovensko o podobnom opatrení informovalo v pondelok. Ide o situáciu, ktorá nastala po tom, ako EÚ v máji 2022, v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine, na jeden rok pozastavila clá na všetok dovoz z Ukrajiny. Únia po uzavretí vývozných námorných trás v Čiernom mori povolila vývoz ukrajinských zásob obilia cez vnútrozemie, cez krajiny s ňou susediace. To viedlo k zvýšenému dovozu obilia z Ukrajiny do susedných štátov, k zaplneniu sýpok a kolapsu miestnych cien. Hovorkyňa EK Miriam Garciová Ferrerová v pondelok spresnila, že exekutíva EÚ si vyžiadala od kompetentných úradov v krajinách so zákazom dovozu ukrajinského obilia doplňujúce informácie, aby mohla vyhodnotiť tieto opatrenia, najmä ich právny základ. "Je dôležité zdôrazniť, že obchodná politika patrí do výlučnej kompetencie EÚ a že jednostranné kroky nie sú prijateľné. V týchto ťažkých časoch je kľúčové koordinovať a zosúladiť rozhodnutia v rámci EÚ," odkázala hovorkyňa EK. Zároveň dodala, že eurokomisia uvažuje o rozšírenej pomoci pre farmárov z týchto krajín. "Uvažujeme o druhom balíku pomoci, už sa o ňom diskutuje," povedala hovorkyňa s tým, že EK "berie do úvahy" vplyv tejto situácie na krajiny "v prvej línii".

 

V Poľsku sa zákaz vzťahuje na dovoz obilia, cukru, mäsa, ovocia, zeleniny, mlieka, vajec a iných potravinárskych výrobkov. V Maďarsku pokrýva dovoz obilnín, olejnín a niekoľkých ďalších produktov. Podľa tlačovej agentúry AFP sa v roku 2022 hodnota dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do EÚ medziročne zvýšila o 88 % (na 13 miliárd eur), k čomu prispeli prevažne obilniny. Eurokomisia 20. marca navrhla vyčleniť 56,3 milióna eur z rezervy EÚ pre krízové poľnohospodárske situácie na podporu postihnutých farmárov v Poľsku, Rumunsku a Bulharsku. Koncom marca však päť štátov eurobloku, Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, požiadalo EÚ o dodatočnú pomoc na podporu farmárov, ktorí pre dovoz obilia a iných potravín z Ukrajiny utrpeli veľké straty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies