EÚ si vie urobiť poriadok v otázkach rozpočtovej disciplíny

NETKY.SK • 13 September 2011, 19:22 • 2 min
EÚ si vie urobiť poriadok v otázkach rozpočtovej disciplíny

EÚ si vie urobiť poriadok v otázkach rozpočtovej disciplíny

slovakia

left justify in out

Podpredseda Európskej komisie a komisár pre inštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič bol v pondelok jedným z dvoch predsedov zasadania ministrov Európskej únie pre európske záležitosti v Bruseli. Pre TASR uviedol v akom štádiu sú prípravy najbližšieho summitu EÚ, ktorý sa bude konať v októbri.
Ministri podľa neho prediskutovali základnú štruktúru agendy, ktorú bude summit riešiť. Poľské predsedníctvo únie, predsedu Európskej rady Herman Van Rompuy, šéf Európskej komisie José Manuel Barroso a Európska komisia zdôrazňujú, aby sa účastníci summitu prioritne venovali zdrojom rastu.
"Chceme občanom EÚ ukázať nielen potrebu konsolidácie, ale aj to, akými spôsobmi chceme dosiahnuť rast a umožniť budovanie nových pracovných príležitostí," uviedol Šefčovič. K tomuto Európska komisia pripraví potrebné analytické a programové dokumenty. 
"Samozrejme ako vidíme dynamiku dnešných dní, je jasné, že táto agenda sa môže meniť. Turbulentný vývoj na finančných trhoch a otázky posilnenia správy európskych ekonomických záležitostí budú určite predmetom dňa a naša agenda sa bude finalizovať až do posledného dňa," povedal podpredseda EK. 
Nadchádzajúci summit bude podľa Šefčoviča zrejme veľmi zložitý, lebo v tom čase bude kulminovať niekoľko udalostí. "Či to už budú návrhy EK na predloženie posilnenia správy európskych záležitostí, ktoré obsahujú aj sankcie, ak sa krajiny nesprávajú finančne zodpovedne, ale takisto to bude aj otázka zdrojov rastu, kde bude treba intenzívne spolupracovať na úrovni EÚ," spresnil slovenský komisár a dodal, že počas summitu sa na celoeurópskej úrovni budú prerokovávať aj všetky otázky spojené s eurom a eurozónou. 
Na otázku TASR, čo sa myslí pod chystanými sankciami, keď napríklad holandský premiér pripúšťa aj možnosť vyradenia finančne nezodpovedných krajín z eurozóny, Šefčovič odpovedal, že Európska komisia, ktorej je podpredsedom, pozorne skúma všetky návrhy. "My, ako Európska komisia, študujeme všetky vstupy do tejto diskusie. A každý návrh, ktorý vedie k tomu, aby sa na úrovni EÚ lepšie koordinovalo, aby sa užšie prepájala fiškálna politika, aby bol daný jasný dôraz na potrebu konsolidácie a dodržanie rozpočtových deficitov pod kontrolu, je vítaný," povedal Šefčovič. 
Komisár spresnil, že v balíku šiestich legislatívnych nariadení, ktorý by mal koncom septembra schváliť Európsky parlament, sú aj také, po ktorých volajú viaceré členské krajiny zaraďované do "prísneho" fiškálneho tábora. Opatrenia, ktoré už predvídajú možnosť sankcií.
"Ak sa nedodrží rozpočtová disciplína, hrozí či už pozastavenie vyplácania štrukturálnych fondov, alebo dokonca uvalenie finančnej pokuty vo výške 0,2 percenta HDP," opísal Šefčovič chystané sankčné opatrenia zo strany EÚ. Dodal, že tieto opatrenia sú veľmi prísne a nedajú sa vôbec porovnať s tým, ako sa finančná disciplína monitoruje a vynucuje v tomto rozpočtovom období.
Práve preto podľa neho EK pripisuje veľkú dôležitosť tomu, aby sa balíček šiestich legislatívnych nariadení schválil už tento mesiac. Poľské predsedníctvo o tom intenzívne rokuje s Európskym parlamentom a s krajinami, ktoré zatiaľ majú určité výhrady. 
"Ja som apeloval na členské krajiny, aby sme podporili tento posledný kompromis a neotvárali už nové otázky. Lebo schválenie tohto nového riadiaceho modelu považujem za kľúčovú správu pre finančné trhy, za kľúčovú správu o tom, že EÚ si vie urobiť poriadok sama v otázkach rozpočtovej disciplíny a bude mať úplne nové nástroje na to ako kontrolovať spôsob čerpania štátnych rozpočtov a zároveň aj ako vynucovať rozpočtovú disciplínu," opísal Šefčovič dôležitosť prebiehajúcej predsummitovej diplomacie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies