EÚ si priznáva svoje zlyhanie v ochrane prírody

NETKY.SK • 6 Október 2015, 12:22 • 2 min
EÚ si priznáva svoje zlyhanie v ochrane prírody

BRATISLAVA - Európska únia priznala, že neplní väčšinu svojich vlastných cieľov v oblasti ochrany biodiverzity.

slovakia

left justify in out

Ako konštatoval Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko, Európska komisia (EK) v hodnotení Stratégie EÚ pre ochranu biodiverzity do roku 2020 hovorí o veľmi slabom pokroku pri väčšine vytýčených cieľov. Najväčším problémom je cieľ týkajúci sa riešenia neudržateľného poľnohospodárstva.

 

Spoločná poľnohospodárska politika je pre odborníkov jedným z najväčších sklamaní v ochrane biodiverzity v únii. „Správa Komisie len potvrdila naše vlastné zistenia, že EÚ spolu so svojimi členskými štátmi zďaleka nerobia dosť pre ochranu nášho prírodného dedičstva. Jednou z najproblematickejších oblastí je nastavenie poľnohospodárskej politiky a jej dotácií," povedal Ridzoň s tým, že v členských štátoch EÚ naďalej pokračuje výrazný pokles vtáctva a deštrukcia lúk a trávnatých porastov za účelom intenzívneho poľnohospodárstva.

 

Sebakritika Európskej únie podľa Ridzoňa potvrdzuje, že budúce snahy v ochrane prírody sa musia zamerať na skutočnú reformu poľnohospodárskej politiky EÚ a dôkladnú implementáciu existujúcej environmentálnej legislatívy. Organizácia BirdLife Slovensko verí, že EK nepodľahne tlaku zo strany niektorých lobistických skupín a členských štátov žiadajúcich zmenu práve tých zákonov, ktoré ako jediné prinášajú výsledky. Ridzoň zdôraznil, že Smernica o vtákoch a Smernica o biotopoch sú základným kameňom Stratégie pre ochranu biodiverzity do roku 2020, problémom je však ich nedostatočné uplatňovanie a financovanie. "Aj keď celkovo EÚ pri ochrane biodiverzity zlyháva, prax potvrdzuje, že v prípade správnej implementácie Smernice o vtákoch a Smernice o biotopoch, čiže kľúčovej legislatívy EÚ pre ochranu prírody, vidíme skutočné výsledky a záchranu ohrozených druhov či biotopov,“ povedal.

 

Viac než pol milióna Európanov a 120 environmentálnych organizácií z EÚ sa postavilo proti snahám Európskej komisie (EK) o zmenu legislatívy v oblasti ochrany prírody a prostredníctvom petície požiadali EK o zachovanie Smernice o vtákoch a Smernice o biotopoch. Na Slovensku sa do kampane Hlas pre prírodu (anglický názov Nature Alert) proti iniciatíve Komisie zapojili ochranárske organizácie SOS/BirdLife Slovensko, WWF DCP Slovensko, CEPA- Priatelia Zeme, Ochrana dravcov na Slovensku, Bratislavské regionálne ochranárske združenie a Lesoochranárske zoskupenie VLK. Počet podpisov na petícii (520 325) bol zatiaľ najvyšší v histórií EÚ. Európskej komisii vyslal jasný odkaz, že tieto zákony nie je potrebné meniť a dôraz treba klásť na ich lepšie uplatňovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies