EÚ si pripomína 70. výročie konca II. svetovej vojny aj Schumanovu deklaráciu

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 14:34 • 2 min
EÚ si pripomína 70. výročie konca II. svetovej vojny aj Schumanovu deklaráciu

BRUSEL - Najvyšší predstavitelia Európskej komisie (EK) v dnešnom vyhlásení pre médiá uviedli, že v sobotu 9. mája, keď sa bude v celej Európskej únii sláviť Deň Európy, občania krajín EÚ si pripomenú 70. výročie konca druhej svetovej vojny a tiež 65. výročie Schumanovej deklarácie, čiže 65 rokov mierovej spolupráce v Európe.

slovakia

left justify in out

Pojmom Schumanova deklarácia sa označuje prejav francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z 9. mája 1950, v ktorom navrhol vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO), ktorého členovia by spoločne riadili produkciu týchto komodít. ESUO bolo prvou zo série nadnárodných európskych inštitúcií, z ktorých sa nakoniec vyvinula Európska únia ako ju poznáme dnes.
     

Šéf exekutívy EÚ Jean-Claude Juncker pri príležitosti Dňa Európy zdôraznil, že Európska únia vznikla v období po strašnej vojne a svet, v ktorom dnes žijeme, je ešte stále nepredvídateľný.
     

"Slová Roberta Schumana sú v súčasnosti rovnako aktuálne ako vtedy. Želám si, aby Európa stála v srdci diania, želám si Európu, ktorá napreduje, Európu, ktorá chráni svojich občanov, svoje záujmy a ktorá slúži ako vzor pre ostatných," uviedol Juncker.
     

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans uviedol, že treba veriť v Európu, pretože je naďalej najlepšou odpoveďou na výzvy, ktorým dnes vo svete čelíme. 
     

Timmermans pripomenul, že trinásti členovia EK zastupujú túto inštitúciu na oslavách Dňa Európy v rámci celej únie na mnohých európskych a vnútroštátnych podujatiach, aby si pripomenuli obe tieto významné výročia.
     

Komisia v sobotu za prítomnosti jej podpredsedu pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča otvorí svoje priestory v bruselskej budove Berlaymont. Pre verejnosť bude k dispozícii 25 stánkov jednotlivých generálnych riaditeľstiev so zameraním na päť prioritných tém európskej exekutívy: pracovné miesta, rast a investície; energetická únia a životné prostredie; jednotný digitálny trh; EÚ vo svete a Európsky rok rozvoja a EÚ pracujúca v prospech svojich občanov.
     

Ďalšími podujatiami Dňa Európy sú Dni otvorených dverí na zastúpeniach EÚ v členských štátoch, dialógy s občanmi a kultúrne podujatia, ku ktorým patria koncerty, tanečné vystúpenia, potravinové trhy, výstavy street artu a filmové festivaly.
     

V Miláne sa v rámci otvorenia Svetovej výstavy EXPO 2015 zúčastní na dialógu s občanmi podpredsedníčka EK a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.
     

Prvý Deň Európy pre komisiu na čele s Junckerom, bude tiež príležitosťou, aby komisia zverejnila správu o voľbách do Európskeho parlamentu z roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies