EÚ si dnes pripomína Európsky deň jazykov

NETKY.SK • 26 September 2011, 18:10 • 2 min
EÚ si dnes pripomína Európsky deň jazykov

EÚ si dnes pripomína Európsky deň jazykov

slovakia

left justify in out

img

Aj pôvodom české porekadlo "koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom" patrí k základným sloganom desiateho Európskeho dňa jazykov, ktorý si dnes Európska únia pripomína rôznymi udalosťami.
Konajú sa konferencie, kvízy, čítanie poézie i rôzne hry v uliciach európskych miest. Zámerom je podporiť jazykové vzdelávanie a osláviť jazykovú rozmanitosť Európy, či už ide o 23 úradných jazykov EÚ alebo o bohatstvo, ktoré predstavujú ďalšie úradné jazyky členských štátov, regionálne a menšinové jazyky i nárečia.
Eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová podpíše dnes s generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom spoločné vyhlásenie, ktorého cieľom je znovu potvrdiť záväzok týkajúci sa viacjazyčnosti. K významu celoeurópskeho podujatia prispieva aj poľské predsedníctvo EÚ, ktoré si určilo jazykové vzdelávanie za jednu z hlavných priorít a vyzýva mladých ľudí, aby sa učili aspoň dva cudzie jazyky, a tým si rozšírili svoje osobné a profesionálne ciele.
"Výhody znalosti cudzieho jazyka sú očividné. Ak pracujete v Nemecku, študujete vo Francúzsku alebo idete na dovolenku na Cyprus, schopnosť dohovoriť sa s domácimi obyvateľmi je obrovskou výhodou. Jazyky rozširujú naše vedomosti, otvárajú nám nové horizonty a zvyšujú zamestnanosť," uviedla pri príležitosti Európskeho dňu jazykov členka EK Vasiliová.
EÚ investuje ročne jednu miliardu eur do programov, ktorých cieľom je podporiť jazykové zručnosti a iné schopnosti. Jedným z programov je iniciatíva Erasmus, ktorá umožňuje vysokoškolským študentom stráviť časť štúdia alebo odbornej prípravy v zahraničí. Každý rok 400.000 prevažne mladých ľudí využíva granty EÚ na podporu mobility, ako sú Erasmus a Leonardo da Vinci (odborná príprava) alebo Mládež v akcii (dobrovoľníctvo/mládežnícka práca).
Európska komisia chce v rámci záväzku k jazykovému vzdelávaniu a jazykovým zručnostiam zdvojnásobiť počet schválených grantov v rámci navrhovaného rozpočtu na roky 2014-20. EÚ navyše každoročne investuje okolo 50 miliónov eur do podpory jazykových činností a projektov.
Prvý Európsky deň jazykov oslávilo 45 krajín na podnet Rady Európy v roku 2001. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie širokej verejnosti o jazykoch používaných v Európe, podporovať kultúrnu a jazykovú rozmanitosť a povzbudiť ľudí, aby sa učili jazyky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies