EÚ si dnes pripomenula 12. Európsky deň pamiatky na obete terorizmu

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 16:30 • 2 min
EÚ si dnes pripomenula 12. Európsky deň pamiatky na obete terorizmu

BRUSEL - Európska komisia (EK) si od roku 2005 vždy 11. marca pripomína Európsky deň pamiatky na obete terorizmu.

slovakia

left justify in out

Každoročná spomienka sa zrodila po teroristických bombových útokoch v Madride, ku ktorým došlo v roku 2004.

 

Pri madridských útokoch zahynulo 191 ľudí a 2057 bolo zranených. Celkovo bolo použitých 13 časovaných bômb, ktoré boli ukryté v športových taškách v rôznych vlakoch, spájajúcich predmestia Madridu s centrom mesta. Najviac obetí, 142, bolo zo Španielska, spomedzi cudzincov bolo medzi obeťami najviac Rumunov - 16.

 

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rovnosť pohlaví Věra Jourová a eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos v spoločnom vyhlásení pre médiá uviedli, že EÚ si každý rok pripomína tento dátum na počesť obetí teroristických zverstiev.

 

"V jednote a so vzdorom odsudzujeme všetky formy terorizmu po celom svete a s rešpektom a úctou spomíname na ich obete. V uplynulom roku sme stratili príliš veľa priateľov, susedov a milovaných. Boli sme svedkami príliš mnohých zverstiev," uvádza sa v spoločnom dokumente predstaviteľov európskej exekutívy.

 

Štvorica eurokomisárov zdôraznila, že Európsky deň pamiatky na obete terorizmu je príležitosť nielen na vyjadrenie sústrasti a podpory tým, ktorí smútia a nesú fyzické a psychické jazvy teroristických činov, ale aj na plnenie záväzkov, že EÚ musí viac podporovať obete a ich rodiny, aby posilnili svoje práva, bránili svoje záujmy a zabezpečili, že ich hlasy budú vypočuté.

 

"Teroristi chcú, aby sme sa báli. Snažia sa šíriť nenávisť a strach, vytvoriť neznášanlivosť a obrátiť nás jedného proti druhému. Takáto mentalita nemá miesto v našej spoločnosti, v našich životoch a v našej Európskej únii," píše sa v spoločnom vyhlásení.

 

Predstavitelia EK zdôraznili, že každý občan EÚ musí brániť naše základné hodnoty a práva a ochraňovať priateľstvo postavené na rôznorodosti a multikulturalizme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona