EÚ: Sexuálne a reprodukčné zdravie patrí do kompetencie štátov

NETKY.SK • 10 December 2013, 16:05 • 2 min
EÚ: Sexuálne a reprodukčné zdravie patrí do kompetencie štátov

BRUSEL - Sexuálne a reprodukčné zdravie a práva patria do kompetencie členských štátov. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia Európskeho parlamentu, ten schválil nelegislatívne uznesenie, podľa ktorého patrí vypracúvanie a vykonávanie stratégií v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v školách do právomoci členských štátov.

slovakia

left justify in out

Za uznesenie, ktoré predložili poslanecké kluby Európskej ľudovej strany (EPP) a Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), hlasovalo 334 poslancov, proti bolo 327 a 35 poslancov sa zdržalo hlasovania. Agentúru SITA informovala tlačová atašé europarlamentu Soňa Miháliková Mellak.

Pôvodný text nelegislatívneho uznesenia o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach, ktorý vypracoval a prijal výbor Európskeho parlamentu pre práva žien a rodovú rovnosť, parlament neschválil. Toto uznesenie bolo pôvodne predložené na októbrového plenárne zasadnutie, poslanci ho však vrátili výboru na ďalšie prerokovanie. Text následne prešiel úpravou, po ktorej bol predložený na plenárne hlasovanie počas decembrovej schôdze parlamentu, podstata uznesenia však ostala zachovaná. Keďže poslanci schválili pozmeňovací návrh skupín EPP a ECR, text pôvodného uznesenia bol stiahnutý ako bezpredmetný. "Zamietnutie správy považujem za malý zázrak," uviedla slovenská europoslankyňa Anna Záborská (EPP). Podľa nej väčšina poslancov tým jasne odmietla zasahovanie do kompetencií členských štátov v otázkach výchovy detí a vykonávania potratov. "Zápas o práva nenarodeného dieťaťa a diskusia o definícií rodiny sa týmto nekončí. Dnešné hlasovanie však ukazuje, že obhajoba prirodzených hodnôt má zmysel," dodala. Poslankyňa Katarína Neveďalová tvrdí, že pôvodný návrh nebol prijatý pre zavádzanie a demagógiu. "Ľutujem, že správa, ktorá poukazovala na potreby vzdelávania a informovanosti mladých ľudí, aby sa rozhodovali zodpovedne, podporovala ženskú rovnosť a suverenitu rozhodovať sa, bola dnes v Európskom parlamente zamietnutá, a to hlavne pre zavádzajúcu a demagogickú kampaň vedenú krajnou pravicou v parlamente, aj mimo neho," uviedla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies