EÚ schválila tranžu vo výške 500 miliónov eur pre Ukrajinu

NETKY.SK • 30 November 2018, 18:13 • 2 min
EÚ schválila tranžu vo výške 500 miliónov eur pre Ukrajinu

BRUSEL - Európska únia (EÚ) schválila v piatok tranžu vo výške 500 miliónov eur pre Ukrajinu, keďže čelí "novej agresii z Ruska". Uviedla to Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Ukrajinské vedenie vyhlásilo tento týždeň stanné právo po incidente v Kerčskom prielive medzi ruskou pobrežnou hliadkou a ukrajinským námorníctvom v blízkosti sporného regiónu Krym. Ruská pobrežná stráž pri ňom zadržala ukrajinské vojenské lode aj ich posádky. To vyvolalo pobúrenie Západu, vrátane EÚ.

 

Európska únia preukazuje Ukrajine stálu politickú a finančnú podporu, uviedol vo vyhlásení podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

 

Nové finančné prostriedky "prichádzajú v rozhodujúcej chvíli, keď Ukrajina potrebuje vidieť solidaritu od medzinárodných partnerov. Takéto agresívne správanie nie je v dnešnej Európe prijateľné," skonštatoval.

 

img

 

Finančná pomoc EÚ pre Ukrajinu za posledné štyri roky, vrátane čerstvo schválenej tranže, dosiahla 3,3 miliardy eur. To je najvyššia suma, akú EÚ poskytla na pomoc krajine, ktorá nie je jej členom.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa poďakoval Európskej komisii a vo svojom vyhlásení uviedol, že finančná pomoc je "veľmi dôležitým signálom" aj pre "ruského agresora".

 

Podľa Komisie tieto peniaze pomôžu Ukrajine pokryť jej finančné potreby a "podporia realizáciu rozsiahleho programu štrukturálnych reforiem".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies