EÚ schválila prísnejšie kontroly dokladov na hraniciach

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 12:01 • 2 min
EÚ schválila prísnejšie kontroly dokladov na hraniciach

BRUSEL - Prísnejšie kontroly na vonkajších hraniciach Európskej únie dnes definitívne schválili členské štáty. Schválené nariadenie prináša systematické overovanie pasov občanov EÚ i tretích štátov pri prekračovaní hraníc Únie.

slovakia

left justify in out

Na uvedenie nariadenia do platnosti je potrebný už len formálny podpis maltského predsedníctva v Rade EÚ a europarlamentu.

Po novom budú musieť členské štáty overovať pasy ľudí prekračujúcich hranice EÚ vo viacerých databázach vrátane Schengenského informačného systému (SIS) a Interpolu, kde sú zaznamenané stratené a ukradnuté pasy.

 

Kontroly budú povinné pri vstupe na územie Únie i jeho opúšťaní pri prekračovaní hranice vzduchom, na mori aj po súši. V pozemnej a námornej doprave budú platiť systematické opatrenia od začiatku, ale v leteckej doprave bude možné prechodné obdobie. Polročné obdobie umožní dočasné vykonávanie cielených kontrol, teda kontrolovanie len vybranej časti cestujúcich.

 

O predĺženie prechodného obdobia najviac o poldruha roka budú môcť požiadať letiská, ktoré nemajú vybudovanú infraštruktúru potrebnú na systematickú kontrolu cestujúcich. Cielené kontroly pasov namiesto systematických budú môcť využiť členské štáty na pozemných a námorných hraniciach, kde by systematické kontroly mohli výrazne spomaliť dopravu.

 

Bude to však možné len v prípade, ak sa nepreukáže, že nahradenie systematických kontrol cielenými by mohlo ohroziť vnútornú bezpečnosť EÚ. Cestujúci nevybraní na cielenú kontrolu budú musieť absolvovať aspoň bežnú pasovú kontrolu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies