EÚ schválila preklenovací úver pre Grécko

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 18:47 • 2 min
EÚ schválila preklenovací úver pre Grécko

BRUSEL - Európska únia (EÚ) schválila preklenovací úver pre Grécko vo výške 7,2 miliardy eur, ktorý má udržať krajinu nad vodou, kým dostane tretí balík finančnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Atény by peniaze mali dostať v pondelok (20.7.). Informovala o tom agentúra Bloomberg.
     

"Táto dohoda, ktorú podporilo 28 členských štátov Európskej únie, zachráni Grécko pred bezprostrednou platobnou neschopnosťou," uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre euro Valdis Dombrovskis pred novinármi v Bruseli. Grécko dostane peniaze z preklenovacieho úveru v pondelok, dodal.
     

Peniaze umožnia Grécku splatiť jeho podlžnosti voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a gréckej centrálnej banke i vyrovnať splátku Európskej centrálnej banke (ECB) vo výške 3,5 miliardy eur.
     

Ministri financií eurozóny okrem toho urobili ďalší krok v schvaľovaní tretieho balíka pomoci pre Grécko v hodnote až 86 miliárd eur, keďže národné parlamenty odobrili otvorenie rokovaní o balíku.
     

"Sme svedkami európskej solidarity v akcii," uviedol Dombrovskis. "Tí, ktorí tvrdia, že Európa nie je solidárna, sa mýlia. Solidarita však vyžaduje zodpovednosť."
     

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že jeho Rada guvernérov schválila rozhodnutie týkajúce sa poskytnutia tretieho balíka pomoci Grécku. Tento krok otvára cestu pre EÚ a MMF, aby rokovali s gréckou vládou o presných podmienkach ďalšieho úverového programu. Po finalizácii budú musieť dohodu ešte schváliť ministri financií eurozóny a niektoré národné parlamenty.
     

"Myslím si, že je dostatok času na dosiahnutie dohody do druhej polovice augusta, a dúfam, že ju aj dosiahneme," uviedol Dombrovskis.
     

Preklenovací úver bude mať maximálnu splatnosť tri mesiace a bude uvoľnený v dvoch tranžiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies