EÚ schválila predĺženie kontrol na hraniciach Rakúska so Slovinskom

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 16:43 • 2 min
EÚ schválila predĺženie kontrol na hraniciach Rakúska so Slovinskom

VIEDEŇ - Európska únia schválila opätovné predĺženie kontrol na rakúskych hraniciach so Slovinskom, ktoré boli zavedené v súvislosti s utečeneckou krízou. Opatrenie na pomedzí týchto dvoch krajín, ktoré sú obe súčasťou schengenského priestoru, tak zostane v platnosti aj po 11. máji, a to ďalších šesť mesiacov, informovali v stredu rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF).

slovakia

left justify in out

Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl ešte začiatkom apríla avizoval v liste adresovanom Európskej komisii a rezortným partnerom predĺženie kontrol na hraniciach so Slovinskom i Maďarskom. Zároveň upozornil, že Viedeň si vyhradzuje právo vykonávať "dočasné a selektívne" kontroly na hraniciach so všetkými susednými krajinami počas svojho polročného predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla.

 

Ako pripomenula stanica ORF, cestujúci budú pri vstupe do Rakúska zo Slovinska naďalej potrebovať cestovný pas alebo občiansky preukaz. Rakúske ministerstvo vnútra predĺženie hraničných kontrol zdôvodnilo bezpečnostnými problémami vyplývajúcimi z utečeneckej krízy.

 

Na šiestich väčších hraničných priechodoch zo Slovinska budú kontroly prebiehať nepretržite. Tak ako doteraz budú policajtom pomáhať vojaci. Rakúske orgány pritom v posledných mesiacoch zrušili niektoré pohraničné registračné zariadenia, ktoré boli zriadené v čase vrcholiaceho prílevu utečencov.

 

Medzitým sa znižuje aj počet vrátených osôb. Zatiaľ čo v počas roka nesmelo vstúpiť zo Slovinska do Rakúska približne 2000 ľudí, v roku 2017 ich bolo už iba 257 a v prvých troch mesiacoch tohto roka 46, informovala ORF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies