EÚ schválila novú smernicu na boj proti terorizmu

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 14:20 • 2 min
EÚ schválila novú smernicu na boj proti terorizmu

BRUSEL - Smernicu obsahujúcu nové nástroje na boj proti terorizmu dnes definitívne schválili členské štáty EÚ. Legislatíva označuje za trestné akékoľvek konanie súvisiace s prípravou teroristických útokov, umožňuje reagovať na nové typy hrozieb a aktualizuje pravidlá, ktoré platia v Únii v súčasnosti.

slovakia

left justify in out

Po novom má byť trestné cestovanie do zahraničia s cieľom pripojiť sa k teroristickej skupine a návrat do EÚ s úmyslom podniknúť útok; to isté sa týka aj výcviku a účasti na výcviku s cieľom spáchať teroristické činy. Trestné bude aj pomáhanie, navádzanie, podnecovanie na spáchanie útoku a podpora či financovanie teroristických skupín.

 

Legislatíva obsahuje aj nové pravidlá pomoci obetiam teroristických útokov a ich blízkym. Členským štátom ukladá povinnosť zabezpečiť okamžitú lekársku a psychologickú pomoc ľuďom zasiahnutým útokmi, ako aj asistenciu rodinám pri zisťovaní miesta hospitalizácie ich príbuzného a pri presune z miesta útoku do vlasti. Štáty budú musieť poškodeným poskytnúť právne a finančné poradenstvo pri uplatňovaní si nároku na škodu.

 

Dánska sa smernica netýka. Pre Spojené kráľovstvo a Írsko nie je automaticky právne záväzná, ale tieto dve krajiny môžu eurokomisii ohlásiť, či budú pravidlá platiť aj na ich území.

 

Po zverejnení v úradnom vestníku EÚ budú mať členské štáty 18 mesiacov na zapracovanie smernice do legislatívy na národnej úrovni.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies