EÚ sa zúčastní na sýrskych mierových rozhovoroch v kazašskej Astane

NETKY.SK • 20 Január 2017, 14:21 • 2 min
EÚ sa zúčastní na sýrskych mierových rozhovoroch v kazašskej Astane

BRUSEL – Európska únia sa zúčastní na mierových rozhovoroch o Sýrii v kazašskej Astane, vyhlásila dnes hovorkyňa Európskej komisie (EK) Nabila Massraliová. Odmietla ale spresniť, kto bude Úniu na rokovaniach reprezentovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Môžem potvrdiť, že EÚ bude prítomná na konferencii v Astane. Bude tam predstaviteľ Únie," uviedla hovorkyňa EK. Ani pri opakovaných otázkach pri pravidelnom obedňajšom tlačovom brífingu v budove EK však nepovedala, kto bude vyslancom EÚ na astanskom stretnutí, ktoré iniciovalo Rusko, Turecko a Irán.

 

Hovorkyňa EK pripomenula, že vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová je v otázke Sýrie aktívna a komunikuje aj s regionálnymi aktérmi.

Počas ekonomického fóra v Davose sa stretla s ministrami zahraničných vecí Iránu a Jordánska a tiež s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom.

 

Na rozhovory príde sýrska vládna delegácia, ktorú bude viesť sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí, sýrsky veľvyslanec v Rusku a predstavitelia opozičných skupín.

Moskva nebude zastúpená na ministerskej úrovni, ale na úrovni expertov. Za OSN sa zúčastní Staffan de Mistura. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že na rozhovory pozval aj USA.

 

Rozhovory v kazašskej Astane sa začnú v pondelok a podľa Moskvy potrvajú niekoľko dní. Štandardné ženevské mierové rokovania o Sýrii by mali opäť pokračovať 8. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona