EÚ sa spolieha na Lajčáka, že pomôže dvom štátom pri vstupe do spoločenstva

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 22:03 • 2 min
EÚ sa spolieha na Lajčáka, že pomôže dvom štátom pri vstupe do spoločenstva

PRIŠTINA - Srbsko a Kosovo musia v záujme integrácie do Európskej únie (EÚ) pokračovať v rokovaniach o normalizácii svojich vzťahov. Vyhlásil to osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a pre iné regionálne otázky týkajúce sa západného Balkánu Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatsedemročný rodák z Popradu po predchádzajúcej návšteve Kosova pricestoval do srbskej metropoly, kde na stretnutí s tamojším prezidentom Aleksandarom Vučičom zdôraznil očakávania EÚ, že sa rozhovory pohnú ďalej.

 

img


"Dialóg je kľúčový pre obe strany, aby pokročili na svojej európskej ceste. Nemáme záujem na zachovaní súčasného stavu a sme pripravení dotiahnuť tento proces do úspešného konca čo najrýchlejšie v súlade s pripravenosťou oboch strán," skonštatoval Lajčák.

 

Vučič po stretnutí s Lajčákom uviedol, že Srbsko je pripravené vrátiť sa k rokovaniam a trvá na dosiahnutí kompromisného riešenia.

 

img


Srbskí a kosovskí predstavitelia sa vlani v septembri na stretnutiach v Bielom dome a Bruseli zhodli, že integrácia do EÚ má najvyššiu prioritu a dialóg medzi Belehradom a Prištinou tak bude pokračovať. Odvtedy sa však rozhovory nepohli ďalej.

 

Problémy s uznaním štátu 
Kosovo vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska v roku 2008, čo Belehrad doteraz neuznal, podobne ako niekoľko desiatok ďalších štátov ako Rusko, Grécko, Slovensko, Španielsko, Čína, Rumunsko či Cyprus.

 

img


Brusel vymenoval slovenského diplomata Lajčáka do spomenutej funkcie minulý rok, aby pomohol kosovsko-srbským vzťahom, ktoré sú napriek rokovaniam o normalizácii stále napäté.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies