EÚ sa snaží držať krok s počítačovou kriminalitou a predchádzať možným hrozbám

NETKY.SK • 10 Február 2014, 15:04 • 2 min
EÚ sa snaží držať krok s počítačovou kriminalitou a predchádzať možným hrozbám

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v Bruseli pripravila spoločnú konferenciu s Európskym centrom pre počítačovú kriminalitu (EC3) a s predstaviteľmi národných a európskych inštitúcií zapojených do riešenia tejto problematiky.

slovakia

left justify in out

Témou ich stretnutia bolo analyzovať hlavné hrozby počítačovej kriminality a spôsob, akým EC3 prispieva k ochrane európskych občanov a podnikov.

Európske centrum pre počítačovú kriminalitu začalo fungovať v januári 2013 a dnes po prvý raz predstavilo plody svojej práce.

"Kriminálne správanie sa rýchlo mení, pričom zločinci čoraz viac využívajú technologický vývoj a existujúce právne medzery. Zločinci budú aj naďalej kreatívni a budú využívať sofistikované útoky za účelom obohacovania sa. My musíme byť schopní držať krok s nimi," uviedla v tejto súvislosti eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.

Komisárka upozornila, že odborné zameranie EC3 pomáha exekutíve EÚ v boji proti kyberkriminalite a posilňuje európsku spoluprácu v tejto oblasti.

Malmströmová zároveň spresnila, že prostredníctvom niekoľkých úspešných a ďalekosiahlych operácií v minulom roku si EC3 už získalo zaslúženú povesť medzi orgánmi na presadzovanie práva. 

Riaditeľ Európskeho centra boja proti počítačovej kriminalite Troels Örting vo svojom vystúpení uviedol, že počas prvého roku fungovania centra boli jeho zamestnanci naplno vyťažení pomocou pre národné orgány presadzovania práva EÚ, aby sa zabránilo cezhraničnej počítačovej kriminalite a aby sa rýchlejšie vyšetrovali zaznamenané prípady.
      

"Som hrdý a spokojný s našimi výsledkami. Nemôžeme však zaspať na vavrínoch. Hlavné obavy mám ohľadom stále zložitejších foriem škodlivého softvéru, ktoré zaplňujú internet spolu s technologicky vyspelými počítačovými podvodmi a so sexuálnym vykorisťovaním maloletých osôb prostredníctvom internetu," uviedol Örting. 

To všetko je podľa jeho slov iba špičkou ľadovca, ale EC3 za pomoci svojich partnerov je odhodlané podporovať všetky budúce operácie členských štátov EÚ a budovať ochranný štít proti týmto formám zločinnosti.

Podľa nedávneho prieskumu Eurobarometra okolo 12 percent európskych používateľov internetu uviedlo, že ich emailové účty alebo kontá na sociálnych médiách boli napadnuté počítačovými hackermi. Sedem percent respondentov hlásilo, že boli obeťou podvodov s kreditnými kartami alebo internetových bankových podvodov. 

Hlavnou úlohou EC3 je narušiť činnosť sietí organizovaného zločinu, ktoré sa dopúšťajú závažnej a organizovanej počítačovej trestnej činnosti. V konkrétnej rovine EC3 podporuje a koordinuje činnosti a vyšetrovania vedené orgánmi členských štátov v oblastiach vystavených hrozbám počítačovej kriminality.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies