EÚ sa pre spory konzervatívcov pripravuje aj na možný kolaps rokovaní o brexite

NETKY.SK • 9 Október 2017, 06:00 • 2 min
EÚ sa pre spory konzervatívcov pripravuje aj na možný kolaps rokovaní o brexite

LONDÝN - Zatiaľ čo sa britská vládna strana zmieta vo vnútrostraníckych bojoch, Európania zintenzívnili tiché prípravy na možný kolaps rozhovorov o brexite.

slovakia

left justify in out

To by znamenalo, že Británia odíde z Európskej únie (EÚ) v marci 2019 bez dohody. Európania stále považujú "scenár odchodu bez dohody", ktorým sa začiatkom roka vyhrážala britská premiérka Theresa Mayová, za nepravdepodobný, pretože by Británii ublížil viac ako kontinentu.

 

Ale vzhľadom na správy o rozkoloch v Mayovej Konzervatívnej strane pred ďalším kolom rokovaní v Bruseli, diplomati, úradníci a veľké členské štáty sa znova začínajú pripravovať na najhorší možný scenár. A vyzvali aj firmy, aby sa pripravili na možné právne vákuum po marci 2019, ak Británia odíde z EÚ bez dohody. 

 

Federácia nemeckého priemyslu BDI upozornila firmy vo štvrtok (5.10.), že by bolo "naivné", keby neboli pripravené aj na "veľmi tvrdý brexit"Mayová v piatok (6.10.) odmietla výzvy niektorých zákonodarcov na odstúpenie. Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vyhlásil, že jeho cieľom je riadený odchod Británie z bloku.

 

Ale zopakoval tiež, že má od lídrov EÚ mandát aj na to, aby pomohol Únii pripraviť sa aj na neúspech rokovaní. A znova upozornil podniky, aby vo svojich plánoch počítali aj s najhorším možným scenárom. "Chceme byť pripravení na všetky možnosti, vrátane žiadnej dohody," povedal podnikateľom a odborárom po začiatku rokovaní v júli. Dohoda alebo odchod bez dohody je "základnou otázkou", vyhlásil v auguste po tom, ako obe strany na rokovaniach zaznamenali len malý pokrok.

 

Nemenovaný vysokopostavený úradník EÚ médiám potvrdil, že v Bruseli narastajú obavy z kolapsu rokovaní pre vnútrostranícke boje britských konzervatívcov. Mohlo by sa tak stať, že Londýnu sa nepodarí včas uzavrieť rokovania o kľúčových bodoch brexitu.

 

Pre mnohých sú reči o kolapse rozhovorov súčasťou taktizovania a blafovania. Ale Mayovej problémy vo vlastnej strane naznačujú, že vláda v Londýne je tak rozdelená, že nemusí byť schopná dosiahnuť dohodu.

Je potrebné si uvedomiť, že brexit nie je racionálny proces, povedal nemenovaný vysoký úradník EÚ. Zopakoval spoločný názor v Bruseli, že hlasovanie o brexite v prvom rade nedáva žiadny ekonomický zmysel. "Takže je pravdepodobné, že Briti znova nevezmú do úvahy tzv. ekonomické imperatívy a obe strany skončia na pokraji útesu v dôsledku zlyhania politikov."

 

Ľudia v blízkosti Barnierovho tímu vyjednávačov minulý mesiac upriamili pozornosť na novú legislatívu zameranú na ochranu trhu EÚ s uhlíkom pri neriadenom odchode Británie a presadzujú presun centra pre zúčtovanie clearingových operácií v eurách z Londýna do EÚ, ako príklad bruselského plánovania.

"Je to zodpovedný prístup," povedal nemenovaný úradník. A ďalší vyhlásil: "Existuje dôvod na obavy a európsky priemysel by to mal brať vážnejšie."

 

V pondelok (9.10.) sa v Bruseli začne piate kolo rokovaní o brexite. Ale európski vyjednávači sú skeptickí, pokiaľ ide o vyhliadky na pokrok v kľúčových otázkach tzv. rozvodu. Ten je pritom rozhodujúci pre začatie rozhovorov o budúcej obchodnej dohode.

 

Okrem neistoty v súvislosti s fungovaním novej hranice EÚ medzi Írskom a Severným Írsko, a rozdieloch v názoroch na práva expatriotov, najväčším jablkom sváru je finančné vyrovnanie. Prípadná výmena premiérky Mayovej a jej nahradenie ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom, by si vyžiadala ďalší čas navyše, a ten sa kráti. A to môže rokovania nielen predĺžiť, ale aj viac skomplikovať, keďže Johnson opakovane spochybnil sumu, ktorú má Londýn zaplatiť Bruselu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies