EÚ sa podarilo repatriovať vyše 16-tisíc utečencov z táborov v Líbyi

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 06:30 • 2 min
EÚ sa podarilo repatriovať vyše 16-tisíc utečencov z táborov v Líbyi

BRUSEL/ŠTRASBURG - Vyše 16-tisíc migrantov z afrických krajín, ktorí sa nachádzali v táboroch na území Líbye, bolo v priebehu januára a februára dobrovoľne repatriovaných do svojej vlasti.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v utorok večer v Štrasburgu šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová počas vystúpenia pred poslancami Európskeho parlamentu (EP).

 

Mogheriniová, ktorá poslancom EP predniesla správu o situácii v Sýrii (EP bude o tomto bode hlasovať vo štvrtok), počas rozpravy upozornila, že Únia bola úspešná vo svojich predsavzatiach týkajúcich sa utečencov v Líbyi. Spresnila, že za prvé dva mesiace tohto roka došlo k repatriáciám vyše 16-tisíc utečencov.

 

EÚ programom dobrovoľných repatriácií zareagovala na rozhorčenie medzinárodnej verejnosti spôsobené mediálnym odhalením, že líbyjské tábory pre utečencov sa menia na "trhy s otrokmi". Únia v decembri 2017 oznámila zámer repatriovať z Líbye do konca februára okolo 15-tisíc migrantov.

 

"Za dva mesiace sa nám podarilo urobiť viac ako v predchádzajúcom roku, pričom v roku 2017 boli výsledky desaťkrát lepšie ako v roku 2016," opísala situáciu Mogheriniová. Dodala, že v líbyjských táboroch pre utečencov zostalo ešte 4000 až 5000 ľudí.

 

Podľa jej slov sa EÚ v spolupráci s Organizáciou Spojených národov a Africkou úniou bude snažiť tieto tábory kompletne vyprázdniť v priebehu dvoch až troch mesiacov.

 

Väčšina z migrantov, ktorí sa nachádzali alebo nachádzajú v týchto táboroch, mala za cieľ dostať sa do Európy utečeneckou trasou cez Stredozemné more.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies