EÚ sa mobilizuje do boja proti neplatičom daní

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 09:28 • 2 min
EÚ sa mobilizuje do boja proti neplatičom daní

LONDÝN - Európska únia by mala využiť podnet, ktorý jej dáva letný summit G8 v Severnom Írsku, na sformulovanie "radikálneho" medzinárodného plánu na zabránenie daňovým únikom. Vo štvrtok to vyhlásil britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

"Teraz, pred júnovým summitom G8, je ten správny čas a príležitosť na to, aby G8 a EÚ preukázali politickú vôľu, ktorá je potrebná na to, aby sa medzinárodné snahy posunuli na novú úroveň a urobili sa radikálne a nie postupné kroky," napísal Cameron v liste prezidentovi Európskej rady Hermanovi van Rompuyovi.

Ako Cameron ďalej dodal, verí, že rada využije stretnutie lídrov EÚ naplánované na 22. mája na to, aby ich presvedčila o potrebe zvýšenia miery cezhraničného informovania o daniach, transparentnosti, ako aj zlepšenia výberu daní v rozvíjajúcich sa krajinách. 

Obdobne sa vyjadrili aj írsky minister financií Michael Noonan a eurokomisár pre dane Algirdas Šemeta. "Posun v boji s daňovými podvodníkmi a neplatičmi od nás vyžadujú občania," napísali v liste ministrom financií EÚ. Pozornosť verejnosti a vlád na firmy a bohatých jednotlivcov, ktorí svoj majetok pred daňovými povinnosťami skrývajú v daňových rajoch, upriamila hospodárska kríza a masívne rozpočtové deficity. Európske štáty pre neplatičov daní ročne prichádzajú približne o 1 bil. eur, povedal začiatkom mesiaca van Rompuy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies