EÚ: Rusko nesmie vyvíjať tlak na východných susedov

NETKY.SK • 21 Október 2013, 16:16 • 2 min
EÚ: Rusko nesmie vyvíjať tlak na východných susedov

LUXEMBURG — Ministri zahraničia členských krajín EÚ varovali Rusko pred vyvíjaním tlaku na východoeurópskych susedov, ktorí sa usilujú dosiahnuť bližšie vzťahy alebo špeciálnej dohody s Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťosem členov európskeho bloku dúfa, že na summite 28. a 29. novembra podpíše dohody o spolupráci s Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom. Moskva však tlačí na tieto krajiny, aby sa namiesto toho priblížili k Rusku. Švédsky šéf diplomacie Carl Bildt v pondelok povedal, že väčší tlak z Moskvy bude kontraproduktívny Jeho litovský kolega Linas Linkevicius, ktorého krajina do konca roka predsedá EÚ a rovnako je vystavená tlaku ruských obchodných opatrení, povedal, že "sa proti tomuto tlaku musíme postaviť".

Rusko oznámilo Ukrajine, že zníženie ceny plynu bude možné iba v prípade, ak Kyjev nepodpíše asociačnú dohodu s Bruselom. V septembri Moskva zakázala dovoz moldavského vína s odôvodnením, že "nedosahuje požadovanú kvalitu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies