EÚ rozšíri sankčný zoznam napriek dohode z Minsku

NETKY.SK • 13 Február 2015, 08:06 • 2 min
EÚ rozšíri sankčný zoznam napriek dohode z Minsku

BRUSEL - Európska únia neodloží prijatie sankcií voči ďalším ruským a ukrajinským jednotlivcom a aj napriek uzavretiu dohody o prímerí na východe Ukrajiny pridá v pondelok ďalšie mená na svoj sankčný zoznam. Novinárom to po skončení prvého dňa summitu únie vo štvrtok večer povedal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Naša dôvera v prezidenta Vladimira Putina je obmedzená. Preto zachováme naše rozhodnutie o sankciách," vyhlásil. Ministri zahraničia únie schválili v pondelok na svojom zasadnutí rozšírenie protiruských sankcií o ďalších 19 osôb a 9 podnikov. Novými menami sa rozšíri zoznam osôb, ktorých kontá a vstupné víza budú zmrazené, zo 132 na 151. Počet podnikov, ktorých sa týkajú sankcie, sa zvýši z 28 na 37.

 

Lídri EÚ nevylúčili ani rozšírenie ekonomických sankcií voči Rusku v prípade, že nová dohoda z Minsku nebude dodržiavaná. "Je dôležité, aby sme udržiavali nátlak a boli ostražití v záujme mieru na Ukrajine," vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý bol jedným z aktérov minskej schôdzky. Dodal, že ak sa bude prímerie dodržiavať, sankcie budú zrušené. Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila, že experti z Európskej komisie už študujú možnosti zavedenia ďalších sankcií, ak budú potrebné. "Nechávame otvorenú možnosť, že v prípade nedodržania dohody, musíme prijať ďalšie opatrenia," povedala. 

 

Nové prímerie na východe Ukrajiny začne platiť od tejto nedele, 15. februára. Okrem prímeria dohoda hovorí tiež o stiahnutí všetkých zahraničných vojakov a prepustení všetkých zajatcov do 19 dní. Dokument tiež zakotvuje, že Ukrajina má do konca tohto roku uskutočniť ústavnú reformu s stanovuje demarkačnú líniu, ktorá bude oddeľovať ťažké zbrane povstaleckých a vládnych síl, pričom obe strany by sa mali stiahnuť za túto líniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona