EÚ rozšírila sankcie na sýrsky režim

NETKY.SK • 15 November 2011, 05:06 • 2 min
EÚ rozšírila sankcie na sýrsky režim

EÚ rozšírila sankcie na sýrsky režim

slovakia

left justify in out

img

Veľvyslanci členských štátov Európskej únie dnes v Bruseli potvrdili, že vlády krajín EÚ sa zhodli v názore rozšíriť existujúci zoznam sankcií na ďalšie osoby blízke sýrskemu režimu Bašára Asada, ktorý je ostro kritizovaný za brutálne potlačovanie opozičného hnutia.
Dohoda, ktorú dnes predbežne podpísali veľvyslanci 27 členských krajín, má byť v priebehu dňa potvrdená šéfmi európskej diplomacie, ktorí sa v Bruseli stretli na zasadaní Rady ministrov pre zahraničné záležitosti. 
Ministri by podľa doterajších správ mali rozhodnúť aj o pozastavení možností sýrskeho režimu čerpať z fondov Európskej investičnej banky (EIB). 
Lídri EÚ už v októbri tohto roku varovali sýrsku vládu, že Sýria môže byť vystavená ďalším sankciám, ak nedôjde k zastaveniu násilia zo strany ozbrojených síl vládneho režimu voči predstaviteľom opozície, disidentom a civilnému obyvateľstvu. 
Násilné potlačovanie prejavov odporu si podľa najnovších údajov OSN od polovice marca tohto roku, keď v Sýrii vypukli prvé prejavy nespokojnosti s vládou Bašára Asada, až dodnes vyžiadalo vyše 3500 obetí na životoch.
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes v Moskve oznámil, že Rusko nesúhlasí s rozhodnutím Ligy arabských štátov (LAŠ) zo soboty minulého týždňa, podľa ktorého Sýria bola dočasne vylúčená z tejto panarabskej organizácie. Lavrov uviedol, že ruská strana verí, že západné krajiny podnecujú oponentov prezidenta Asada k tomu, aby vymenili vodcu svojej krajiny. 
Predstavitelia Európskej únie ešte v sobotu rozhodnutie LAŠ ohľadom Sýrie privítali
"Plne podporujeme rozhodnutie prijaté Ligou arabských štátov, ktoré naznačuje rastúcu izoláciu sýrskeho režimu," uviedol v sobotu hovorca vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies