EÚ rokuje v Bruseli o finančných balíčkoch po koronakríze

NETKY.SK • 17 Júl 2020, 15:29 • 2 min
EÚ rokuje v Bruseli o finančných balíčkoch po koronakríze

BRUSEL - Lídri Európskej únie v Bruseli rokujú na prvom osobnom stretnutí od vypuknutia koronakrízy o balíku obnovy po pandémii ochorenia COVID-19. Nádeje na dosiahnutie dohody sú malé. Rokuje sa o rozdelení celkovo 750 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Forma grantov a úverov 

Summit je podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorého cituje portál bbc.com, "okamihom pravdy" pre Európu a rozhodujúce podľa neho budú najbližšie hodiny. Hlavnou otázkou je, aká veľká časť fondu obnovy bude vo forme grantov a aká vo forme úverov. Lídri sa zároveň musia dohodnúť na sedemročnom rozpočte EÚ v objeme ďalších 1,07 bil. eur.

 

img

 

Nemci a Francúzi držia spolu 
Nemecká kancelárka Angela Merkelová po príchode na rokovania uviedla, že "rozdiely sú veľmi veľké a nemôžem povedať, či teraz nájdeme riešenie," píše bbc.com. Plán obnovy, ktorý podporujú Francúzsko a Nemecko, a to 500 mld. eur v grantoch a 250 mld. eur v úveroch, odmieta niekoľko "šetrných" severoeurópskych krajín EÚ pod vedením Holandska.

 

img

 

Vyjadrenie premiera SR 
Podľa slovenského premiéra Igora Matoviča je dosiahnutie dohody o pláne obnovy európskych ekonomík po koronakríze mimoriadne dôležité nielen pre Slovensko a celú Európu, ale aj pre ostatný svet. "Potrebujeme vyslať veľmi silný signál finančným trhom," povedal premiér počas včerajších hodín v Bruseli.

 

Najväčšia od 2. svetovej vojny 
Premiér ďalej upozornil, že je potrebné si uvedomiť, že svet sa dostal do najväčšej ekonomickej krízy od druhej svetovej vojny. "Potrebujeme veľmi silnú injekciu pre všetky naše ekonomiky," konštatoval.

 

img

 

Pokiaľ ide o objem financií, ktoré by mohli smerovať na Slovensko, predseda vlády sa vyjadril, že sa bude snažiť, aby konečná dohoda bola čo najbližšie k pôvodnému návrhu. Poznamenal však, že bude treba urobiť kompromisy, pretože súhlasiť musia všetky členské štáty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona