EÚ privítala, že začala platiť dohoda Svetovej obchodnej organizácie pri dovoze a vývoze tovarov

NETKY.SK • 22 Február 2017, 15:04 • 2 min
EÚ privítala, že začala platiť dohoda Svetovej obchodnej organizácie pri dovoze a vývoze tovarov

BRUSEL – Európska únia privítala, že dnes vstúpila do platnosti prelomová obchodná dohoda Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Dohodu zjednodušujúcu obchodné vzťahy dnes ratifikovali ďalšie štyri štáty, čím bola prekonaná potrebná dvojtretinová väčšina členov WTO potrebná na jej platnosť.

slovakia

left justify in out

Dohoda dosiahnutá na úrovni WTO v roku 2013 a podpísaná o rok neskôr je známa pod anglickým názvom Trade Facilitation Agreement (TFA). Je to prvá dohoda o obchodných pravidlách, ktorú schválila WTO od svojho vzniku v roku 1995.

 

TFA by mala zjednodušiť a zlacniť administratívu pri dovoze a vývoze tovarov, a tým podporiť obchod a ekonomický rast na globálnej úrovni. Cieľom dohody je tiež zvýšiť transparentnosť, potierať korupciu a umožniť malým a stredným firmám lepší prístup na svetové trhy.

 

"Lepšie procedúry na hraniciach a rýchlejšia obchodná výmena oživia svetový obchod a sú prínosom pre občanov a firmy na celom svete. Malé firmy, ktoré mali doteraz problém s každodennou byrokraciou, sú najväčšími víťazmi," uviedla dnes eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

 

Európska únia má zámer, aby sa cez dohodu rozvojové štáty dostali na svetové trhy a vynaloží na potrebné reformy v týchto štátoch 400 miliónov eur. EÚ tiež dlhodobo podporuje malé a stredné podniky, ktoré by mali z TFA ťažiť. V roku 2015 dohodu schválil Európsky parlament.

 

Na platnosť dohody bola potrebná ratifikácia v minimálne dvoch tretinách členských štátov WTO, ktorých je celkovo 164. Kritérium sa naplnilo dnes, keď dohodu ratifikoval Čad, Jordánsko, Omán a Rwanda, čím okamžite začala platiť. Podľa odhadov dohoda zvýši objem globálneho obchodu o približne 1 bilión USD a vytvorí 21 miliónov pracovných miest po celom svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies