EÚ pripravuje spoločné riadiace centrum pre výcvik členov vojenských misií

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 16:50 • 2 min
EÚ pripravuje spoločné riadiace centrum pre výcvik členov vojenských misií

BRUSEL - Členské štáty Európskej únie majú v pondelok rozhodnúť o vytvorení spoločného riadiaceho centra pre výcvik členov vojenských misií prebiehajúcich v súčasnosti v Mali, Somálsku a v Stredoafrickej republike. Na spoločnom zasadnutí v Bruseli o tom budú rokovať ministri obrany a zahraničných vecí EÚ.

slovakia

left justify in out

Dohoda o zriadení spoločného riadiaceho a výcvikového strediska by znamenala ďalší krok vpred v úsilí EÚ o posilnenie spolupráce v politicky citlivej otázke bezpečnosti a obrany. Podobné snahy boli po dlhé roky blokované, najmä zo strany Británie, vojensky najsilnejšej krajiny v Európe, ktorá bránila užšej kooperácii medzi rezortmi obrany. Po odchode Británie z EÚ vojensky najvýznamnejší členovia EÚ budú Francúzsko a Nemecko, ktoré podporujú zbližovanie v tejto oblasti.

 

Podľa agentúry Reuters nový impulz týmto snahám poskytla anexia Krymu k Ruskej federácii a situácia na Ukrajine, ako aj narastajúca hrozba zo strany islamských extrémistov. K faktorom podporujúcim prehlbovanie spolupráce v oblasti obrany prispel aj americký prezident Donald Trump slovami o možnej minimalizácii záväzkov USA pre bezpečnosť európskych spojencov v NATO.

 

Ministri obrany a zahraničných vecí 28 členských štátov EÚ budú v pondelok v Bruseli rozhodovať aj o zriadení tzv. Útvaru vojenského plánovania a riadenia, ktorý by mal začať fungovať už na jar tohto roku. V prvej fáze by tento útvar riadil nevojenské operácie, ako sú výcvikové misie, ale v budúcnosti bude mať na starosti aj budovanie vojenských kapacít zameraných na monitorovanie kríz, demobilizáciu a odzbrojenie bojujúcich strán.

 

Tento útvar by mal byť pod velením súčasného šéfa Vojenského štábu EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies