EÚ pripísala na sankčný zoznam mená ďalších desiatich vplyvných Sýrčanov

NETKY.SK • 27 Október 2016, 16:51 • 2 min
EÚ pripísala na sankčný zoznam mená ďalších desiatich vplyvných Sýrčanov

BRUSEL - Európska únia dnes rozhodla o rozšírení sankcií voči predstaviteľom Sýrie. Na doterajší sankčný zoznam EÚ pribudne desať osôb, čím sa počet vplyvných Sýrčanov so zmrazeným majetkom a bez možnosti vycestovania do EÚ rozšíri na 217.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia EÚ pribudli na sankčný zoznam mená ľudí, ktorí sú zodpovední za násilné represie voči civilnému obyvateľstvu v Sýrii alebo ťažia z väzieb na sýrsku vládu. Zoznam bude zverejnený v piatok v Úradnom vestníku EÚ.

 

EÚ stupňuje sankcie voči členom sýrskej vlády a spolupracovníkom sýrskeho prezidenta Bašára Asada od začiatku občianskej vojny v marci 2011. Tento konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 300.000 obetí.

 

Členské štáty EÚ vystupňovali svoj kritický tón voči Damasku hlavne po tom, ako sýrsky režim v ostatných týždňoch s pomocou Ruska zintenzívnil útoky na povstalcov vo východnej časti mesta Aleppo, kde sa nachádza okolo 300.000 civilistov. Civilné obyvateľstvo sa ocitlo v pasci medzi bojujúcimi stranami, pričom čelí nedostatku potravín a prakticky neexistujúcej lekárskej starostlivosti.

 

Európska únia v tejto súvislosti obvinila aj Rusko, že svojou podporou sýrskemu režimu, hlavne bombardovaním Aleppa, prispieva k prehlbovaniu humanitárnej katastrofy v tomto meste. Predstavitelia EÚ však momentálne nezvažujú sankcie aj voči Rusku za jeho účasť na bombardovaní cieľov na severe Sýrie.

 

Na sankčnom zozname EÚ sa nachádza aj 69 podnikateľských subjektov napojených na sýrsky režim a stále platí ropné embargo, obmedzenie investícií, zmrazenie aktív Sýrskej centrálnej banky a krajiny EÚ musia dodržiavať aj zákaz exportu tovarov a technológií, ktoré by mohli byť použité na represívne účely.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona