EÚ prijala prvú správu o pokroku dosiahnutom v boji proti obchodovaniu s ľuďmi

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 18:38 • 2 min
EÚ prijala prvú správu o pokroku dosiahnutom v boji proti obchodovaniu s ľuďmi

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala dnes prvú správu o pokroku dosiahnutom v Európskej únii v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Správa EK uvádza, že v rokoch 2013 až 2014 evidovali v EÚ ako obete obchodovania s ľuďmi celkovo 15.846 žien, mužov, dievčat a chlapcov. Vzhľadom na zložitosť podávania správ o tomto jave je skutočný počet obetí zrejme výrazne vyšší, než zaevidovali úrady. Komisia konštatovala, že aj napriek dosiahnutému pokroku musia členské štáty EÚ zintenzívniť úsilie pre účinnejší boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos upozornil, že je morálne a právne neakceptovateľné a neospravedlniteľné, aby v EÚ v 21. storočí boli ľudia, ktorí sú predmetom kúpy, predaja a vykorisťovania ako nejakej komodity. 

 

"Je našou individuálnou, kolektívnou a zákonnou povinnosťou, aby sme to zastavili. Na tento účel sme zaviedli robustný legislatívny rámec orientovaný na budúcnosť. Našou hlavnou zodpovednosťou je teraz zabezpečiť jeho úplné vykonanie tak, aby osoby, ktoré obchodujú s ľuďmi, boli stíhané a aby sa obetiam poskytla úplná ochrana a pomoc," opísal situáciu komisár. Dodal, že dnešná "prelomová" správa bude podkladom pre ďalšie rozpracovanie potrebného politického rámca.

 

Koordinátorka EÚ pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi Myria Vassiliadová oznámila, že prijatie smernice EÚ o boji proti obchodovaniu s ľuďmi v roku 2011 predstavovalo významný impulz pri zvyšovaní povedomia o rozsahu tohto javu v EÚ a o potrebe riešiť tento problém za pomoci širokej škály nástrojov od trestného práva až po preventívne opatrenia. "Trendy a výzvy uvedené v dnešnej správe dokazujú, že je najvyšší čas, aby členské štáty zintenzívnili úsilie o účinné uplatňovanie smernice a splnenie povinností, ktoré sa ňou ukladajú,“ zdôraznila koordinátorka. Vassiliadová zastávala tento post v rokoch 2012-16, Európska komisia sa 1. marca rozhodla predĺžiť jej pôsobenie o ďalšie funkčné obdobie.

 

Podľa správy EK je aj naďalej najviac rozšírené obchodovanie s ľuďmi na účely sexuálneho vykorisťovania (67 percent zaznamenaných obetí), za ktorým nasleduje obchodovanie s ľuďmi na účely pracovného vykorisťovania (21 percent). Viac ako tri štvrtiny evidovaných obetí tvorili ženy (76 percent). Deti predstavovali prinajmenšom 15 percent všetkých obetí. Jedným z najvýraznejšie stúpajúcich trendov je počet detí, ktoré sa stávajú obeťami obchodníkov s ľuďmi, ale zaznamenal sa aj rastúci počet obetí so zdravotným postihnutím a obetí rómskeho etnického pôvodu.

 

Komisia v správe zdôraznila aj prepojenia medzi obchodovaním s ľuďmi a inými formami trestnej činnosti a vykorisťovania najzraniteľnejších osôb v kontexte súčasnej migračnej krízy, ako aj zvýšené využívanie internetu a nových technológií na získavanie obetí.

 

Exekutíva EÚ zdôraznila, že na riešenie kľúčových výziev v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi je potrebné, aby členské štáty v plnej miere a správne uplatňovali smernicu EÚ o boji proti obchodovaniu s ľuďmi s cieľom zvýšiť počet vyšetrovaní a trestných stíhaní páchateľov, vytvoriť vhodné mechanizmy na včasnú identifikáciu a ochranu obetí a posilniť opatrenia na predchádzanie obchodovaniu s ľuďmi.

 

Ochrana detí pozdĺž migračných trás je najvyššou prioritou a EK venuje v rámci reformy spoločného európskeho azylového systému osobitnú pozornosť aj maloletým osobám bez sprievodu, ktoré sú veľmi zraniteľné, pokiaľ ide o obchodovanie s ľuďmi. Do konca roku 2016 EK zverejní dve správy týkajúce sa dodržiavania smernice a kriminalizácie a po roku 2016 uverejní stratégiu v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona