EÚ prijala predpisy na zaručenie právnej pomoci v trestnom konaní

NETKY.SK • 14 Október 2016, 12:10 • 2 min
EÚ prijala predpisy na zaručenie právnej pomoci v trestnom konaní

BRATISLAVA/LUXEMBURG – Občania Európskej únie budú mať zaručenú právnu pomoc vo všetkých fázach trestného konania. Je to cieľom novej smernice, ktorú s konečnou platnosťou schválila Rada pre spravodlivosť a vnútorné veci EÚ.

slovakia

left justify in out

Ministri spravodlivosti členských krajín EÚ odobrili vo štvrtok (13.10.) v Luxemburgu minimálne pravidlá na právnu pomoc pre podozrivé alebo obvinené osoby pozbavené osobnej slobody. Smernica má zabezpečiť aj to, aby bola právna pomoc dostupná za určitých podmienok v konaní o európskom zatykači.

 

Dvojdňovému zasadnutiu predsedá podpredsedníčka slovenskej vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), podľa ktorej je prístup k právnej pomoci nevyhnutný pre zabezpečenie spravodlivého procesu. „Tým, že sa v tejto smernici stanovujú minimálne požiadavky pre poskytovanie právnej pomoci, sa ňou pomôže dosiahnuť tento cieľ, ktorým je dostupnosť spravodlivosti pre všetkých bez ohľadu na úroveň príjmov,“ citovalo ministerstvo spravodlivosti Žitňanskú.

 

Ministerka je presvedčená, že smernica tiež prispeje k vzájomnej dôvere medzi európskymi krajinami a zlepšeniu spolupráce v trestných veciach. Oproti pôvodnému návrhu Európskej komisie sa jej pôsobnosť rozšírila tak, že zahŕňa právo na právnu pomoc vo všetkých fázach trestného konania pri splnení určitých podmienok. Pôvodný návrh zaručoval len právo na predbežnú právnu pomoc v počiatočnom štádiu trestného konania.

 

Krajiny EÚ budú môcť v zmysle smernice preskúmať, či je osoba oprávnená na právnu pomoc. Budú pritom zisťovať, či nemá dostatočné prostriedky na jej zaplatenie. Budú tiež posudzovať, či je poskytnutie právnej pomoci vzhľadom na okolnosti prípadu v záujme spravodlivosti.

 

Znenie smernice o právnej pomoci pre občanov podozrivých alebo obvinených zo spáchania trestného činu a občanov, na ktorých je vydaný európsky zatykač, odsúhlasil Európsky parlament 4. októbra. Po jej uverejnení v úradnom vestníku budú mať členské štáty 30 mesiacov na jej transpozíciu do vnútroštátnych právnych predpisov.

 

Smernica je posledný právny text v rámci plánu na posilnenie procesných práv podozrivých alebo obvinených osôb v trestnom konaní, ktorý prijala Rada v novembri 2009. Cieľom plánu bolo zabezpečiť, aby každý občan, ktorý je účastníkom trestného konania v členskom štáte, mal určité minimálne procesné práva v celej EÚ. Mala by sa tým posilniť vzájomná dôvera medzi justičnými orgánmi v EÚ, a tak podporiť využívanie nástrojov, ako je európsky zatykač.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies