EÚ pridala 8 nových názvov výrobkov s chráneným zemepisným označením

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 13:40 • 2 min
EÚ pridala 8 nových názvov výrobkov s chráneným zemepisným označením

BRUSEL - Počet chránených názvov potravín v EÚ stúpol na 1349 po tom, ako Európska komisia oznámila, že na zoznam pribudlo osem nových názvov výrobkov s chráneným zemepisným označením.

slovakia

left justify in out

Komisia dnes schválila zápis ôsmich nových názvov výrobkov z Chorvátska, Francúzska, Nemecka, Portugalska a zo Španielska do Registra chránených zemepisných označení (CHZO) a chránených označení pôvodu (CHOP). Zápisom do registra zemepisných označení získavajú zapísané názvy rozsiahlu právnu ochranu, ktorá funguje ako právo duševného vlastníctva v prípade výrobkov, ktoré pochádzajú zo špecifickej zemepisnej oblasti a vďaka svojmu pôvodu majú určité špecifické vlastnosti alebo reputáciu.

 

Zapísané názvy sú chránené pred zneužitím, napodobením alebo vyvolávaním mylného dojmu. Dnes na zoznam pribudlo osem nových výrobkov. Za Chorvátsko je to "zagorski puran", plemeno morky z oblasti Zagorje. Francúzsko uspelo so zápisom "Poulet de l’Ardeche/Chapon de l'Ardeche", kurčatá a kapúny chované vo voľnom výbehu, s "Pintade de l’Ardeche", perličkou chovanou vo voľnom výbehu. Presadilo aj "Soumaintrain", čiže mäkký syr a soľ značky "Sel de Salies-de-Béarn".

 

Nemecko na zoznam zapísalo tvrdý syr "Allgäuer Sennalpkäse", Portugalsko uspelo s brioškou s citrónovo-škoricovou chuťou a arómou "Fogaca da Feira" a Španielsko má chránené kurčatá z plemena Penedesenca tradicional "Gall del Penedes". Počet chránených názvov potravín tak stúpol na 1349 (spoločne pre CHOP, CHZO a zaručené tradičné špeciality). Chránené sú aj vína, aromatizované vína a destiláty, s viac ako 2090 zapísanými názvami. 

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phill Hogan skonštatoval, že zápis na zoznam chránených názvov potravín ôsmich ďalších výrobkov z piatich členských štátov, ukazuje, že o systém zemepisných označení EÚ je veľký záujem.

 

"Vždy nás poteší, keď vysoko kvalitné európske potraviny získajú zaslúžené uznanie. Je zaujímavé sledovať, aký široký sortiment výrobkov sa dnes do registrov zapisuje. Zemepisné označenia zvyšujú hodnotu vysoko kvalitných výrobkov v prospech európskych poľnohospodárov a výrobcov potravín. Na ich význam poukazuje aj vysoká priorita, ktorú pripisujeme ich ochrane v rámci medzinárodných obchodných rokovaní," upozornil Hogan.

 

Slovensko má na zozname zaevidovaných už 18 chránených produktov, štyri ďalšie žiadosti boli podané a čaká sa na odpoveď zo strany exekutívy EÚ: stupavské zelé; ovčí salašnícky údený syr; ovčí hrudkový syr - salašnícky a bratislavský rožok. V roku 2010 predstavovala hodnota predaja výrobkov so zemepisným označením 54,3 miliardy eur pre všetky kategórie (poľnohospodárske výrobky, vína, aromatizované vína a liehoviny). Táto suma predstavuje takmer 6 % hodnoty predaja v agropotravinárskom odvetví a odvetví výroby nápojov.

 

Vďaka obchodným dohodám sa zabezpečujú možnosti na ochranu výrobkov EÚ so zemepisným označením v tretích krajinách, čím výrobcovia kvalitných výrobkov so silným vývozným potenciálom získavajú možnosť ľahšieho vstupu na medzinárodné trhy, a výrobcovia, ktorí už sú prítomní na trhu, môžu dokonca rozšíriť svoje podnikanie. V roku 2010 predstavovali výrobky so zemepisným označením 15 % z celkového objemu potravín a nápojov EÚ vyvážaných do tretích krajín.

 

Komisia upozornila, že zavedením zemepisných označení sa podporujú príjmy poľnohospodárov a pomáha sa udržiavať populácia v znevýhodnených alebo vzdialených oblastiach podporou vidieckeho hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona