EÚ prichádza s nástrojom, ktorý má pomáhať pri prírodných katastrofách

NETKY.SK • 23 November 2017, 14:00 • 2 min
EÚ prichádza s nástrojom, ktorý má pomáhať pri prírodných katastrofách

BRUSEL - Európska komisia (EK) predložila vo štvrtok nové ambiciózne plány, ktoré majú Európskej únii pomôcť posilniť jej schopnosť vyrovnať sa s prírodnými katastrofami.

slovakia

left justify in out

Ide o návrh, ktorý je základom programu predsedu EK Jeana-Clauda Junckera "Európa, ktorá chráni". Táto iniciatíva vzniká v dôsledku častejších prírodných katastrof, ktoré v posledných rokoch zasiahli mnohé európske krajiny. Kľúčovým prvkom návrhu je zavedenie nástroja rescEU. V praxi to znamená, že na európskej úrovni budú vytvorené rezervy kapacít civilnej ochrany, ako sú protipožiarne lietadlá, osobitné vodné čerpadlá, tímy pre pátracie a záchranárske činnosti, poľné nemocnice a núdzové lekárske tímy. Tieto kapacity budú dopĺňať vnútroštátne prostriedky a spravovať ich bude Európska komisia.

 

Vytvorené rezervy budú určené na podporu krajín postihnutých katastrofami, ako sú povodne, lesné požiare, zemetrasenia či epidémie. Komisia pripomenula, že len v roku 2017 prišlo v Európe v dôsledku prírodných katastrof o život viac než 200 ľudí a zničených bolo viac ako milión hektárov lesa. Návrh EK sa zameriava na dve vzájomne sa dopĺňajúce oblasti činností: posilnenie kolektívnej reakcie na európskej úrovni a zlepšenie kapacít v oblasti prevencie a pripravenosti.

 

"Európa sa nemôže nečinne prizerať. Voči katastrofám, ktoré sa v súčasnosti, žiaľ, stali bežným javom, nie je ani jedna krajina v Európe imúnna. Chcel by som, aby EÚ mohla v prípade katastrof ponúknuť viac, než je len vyjadrenie ľútosti. Európa je kontinentom solidarity. Musíme sa pripraviť lepšie než predtým a pri poskytovaní pomoci členským štátom sa čo najrýchlejšie postaviť do prvej línie," odkázal Juncker.

 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis upozornil, že prírodné katastrofy z posledných niekoľkých rokov ukázali, že súčasný systém reakcie na katastrofy, založený na dobrovoľnosti, už vyčerpal svoje možnosti. Dodal, že európski občania očakávajú viac pomoci, a vyzval vlády krajín EÚ a Európsky parlament, aby tento návrh prijali.

 

Komisia upozornila, že je ochotná pomáhať členským štátom pri rozširovaní ich vnútroštátnych kapacít a pri financovaní nákladov na prispôsobenie, opravu, dopravu a prevádzku existujúcich zdrojov. V súčasnosti sú pokryté iba náklady na dopravu. Financie pôjdu zo spoločnej rezervy zdrojov pre prípad núdzovej reakcie v rámci európskej rezervy pre civilnú ochranu a budú sprístupnené v prípade nejakej prírodnej katastrofy.

 

Súčasný Mechanizmus civilnej ochrany je založený na dobrovoľnom systéme, prostredníctvom ktorého EÚ koordinuje dobrovoľnú pomoc zúčastnených štátov určenú pre krajinu, ktorá o pomoc žiada. Ponuky pomoci koordinuje Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie, ktoré má sídlo v Bruseli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona