EÚ prešetruje Poľsko pre ťažbu dreva v Bielovežskom pralese

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 18:30 • 2 min
EÚ prešetruje Poľsko pre ťažbu dreva v Bielovežskom pralese

VARŠAVA - Európska únia začala prešetrovať, či Poľsko neporušuje nariadenia týkajúce sa ochrany životného prostredia v prípade nedávneho rozhodnutia o zvýšení ťažby dreva v Bielovežskom pralese, ktorý je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP o tom dnes v Bruseli informoval hovorca Európskej komisie (EK) Enrico Brivio. Povedal, že Poľsko má mesiac na to, aby reagovalo na vyslovené obavy EK, ale neuviedol, akým dôsledkom by čelilo, ak ich nerozptýli.

 

Poľský minister životného prostredia Jan Szyszko nariadil v marci rozsiahly výrub v poslednom pôvodnom pralese Európy s odôvodnením, že chce týmto spôsobom zachrániť uvedený biotop pred červotočou.

 

Szyszko schválil výrub približne 180.000 kubických metrov červotočou napadnutých stromov v období nasledujúcich desiatich rokov. Ide o vyše štvornásobok pôvodného plánu. Výrub sa však nebude týkať osobitne chráneného Bielovežského národného parku. Ministrovmu rozhodnutiu predchádzali týždne diskusií a protestov.

 

Bielovežský prales sa rozprestiera na území s rozlohou 1500 štvorcových kilometrov na poľsko-bieloruských hraniciach. Je domovom viac než 60 druhov cicavcov vrátane zubra lesného.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies