EÚ presadzuje prispôsobenie súčasných autorských práv pre digitálnu éru

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:29 • 2 min
EÚ presadzuje prispôsobenie súčasných autorských práv pre digitálnu éru

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v súlade so stratégiou jednotného digitálneho trhu predstavila návrh, ktorý má Európanom umožniť vziať si online obsah so sebou na cesty, ako aj akčný plán modernizácie pravidiel EÚ v oblasti autorských práv.

slovakia

left justify in out

Komisia vychádza zo skutočnosti, že občania cestujúci po EÚ sú v súčasnosti odrezaní od online služieb poskytujúcich filmy, športové prenosy, hudbu, elektronické knihy či hry, za ktoré si v domovskej krajine zaplatili.

Nový návrh nariadenia o cezhraničnej prenosnosti online obsahových služieb chce zrušiť tieto obmedzenia. Očakáva sa, že nové spotrebiteľské právo cezhraničnej prenosnosti v EÚ začne platiť v roku 2017, zároveň so zrušením roamingových poplatkov.

 

Keďže ide o návrh nariadenia, po jeho prijatí bude priamo uplatniteľný vo všetkých 28 členských štátoch EÚ. Komisia okrem toho predstavila aj víziu moderného rámca autorských práv v EÚ, čo sa premietne do legislatívnych návrhov a politických iniciatív v najbližšom polroku. Celkovo chce EK zabezpečiť Európanom prístup k širokej ponuke zákonného obsahu a autorom a ďalším držiteľom práv zas lepšiu ochranu a spravodlivú odmenu. Modernejší a európskejší rámec pomôže aj kľúčovým sektorom vzdelávania, kultúry, výskumu a inovácie.

 

Podpredseda EK pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip pripomenul, že exekutíva EÚ pred siedmimi mesiacmi sľúbila rýchle zavedenie jednotného digitálneho trhu. "Dnes prichádzame s prvým návrhom. Chceme zabezpečiť prenosnosť obsahu cez hranice. Ak si ľudia legálne kúpia filmy, knihy, futbalové zápasy, televízne seriály, musia mať možnosť vziať si ho so sebou kamkoľvek v Európe. Je to skutočná zmena, podobne ako pri zrušení roamingových poplatkov," skonštatoval Ansip. Podľa neho je jednotný digitálny trh receptom na to, aby si Európa našla svoje miesto v digitálnej ére.

 

Eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger upozornil, že dnešný návrh nariadenia je prvým krokom ambicióznej reformy. Vyjadril nádej, že Európsky parlament ako spoluzákonodarca, do roku 2017 zaistí reálne zavedenie prenosnosti digitálnych obsahov. Komisia dnes navrhla aj nové pravidlá, ktoré posilnia ochranu európskych spotrebiteľov pri nakupovaní online a podnikom pomôžu pri cezhraničnom predaji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies