EÚ predstavila vývoj partnerstva s africkými krajinami v oblasti migrácie

NETKY.SK • 18 Október 2016, 17:55 • 2 min
EÚ predstavila vývoj partnerstva s africkými krajinami v oblasti migrácie

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predstavila svoju prvú správu o pokroku pri vykonávaní rámcovej zmluvy o partnerstve s tretími krajinami, zameranú na efektívnejšie riadenie fenoménu migrácie.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že štyri mesiace po tom, ako navrhla nový právny rámec v rámci európskeho programu pre migráciu, ktorý koncom júna národní lídri odobrili na summite EÚ, začína tento nový partnerský prístup Európskej únie ku krajinám pôvodu a tranzitu migrantov prinášať výsledky.

 

Nový prístup je založený na snahe zmobilizovať a využiť všetky nástroje a zdroje EÚ a jej členských štátov na efektívne riadenie migrácie s okamžitými výsledkami a zabezpečenie investícií pre riešenie základných príčin nelegálnej migrácie. EÚ tento proces začala s piatimi prioritnými africkými krajinami: Niger, Nigéria, Senegal, Mali a Etiópia. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti pripomenula, že migrácia je celosvetový problém, ktorý sa týka vnútorných politík EÚ i jej vonkajších vzťahov, predovšetkým sa však týka životov miliónov ľudí.

 

"Musí to byť spravované koordinovane, udržateľne, so spoločnou zodpovednosťou a ľudsky," upozornila Mogheriniová. Podľa jej slov program partnerstva, ktorý EÚ zaviedla pred štyrmi mesiacmi, tieto ambície spĺňa, keď tento "obojsmerný proces založený na spoločných záujmoch a spoločnej práci už priniesol prvé výsledky pri riešení hlavných príčin migrácie". Spresnila, že v konkrétnej rovine to znamená zabezpečenie primeranej ochrany pre ľudí na cestách, zníženie počtu nelegálnych prisťahovalcov, ako aj zlepšenie spolupráce v oblasti návratovej a readmisnej politiky a tiež v otázke pašovania a obchodovania s ľuďmi.

 

Aj predseda EK Jean-Claude Juncker uviedol, že dnes zverejnená správa ukázala, že nový prístup EÚ v tejto oblasti funguje. Dodal, že EÚ musí natrvalo zmeniť spôsob, akým bude riadiť mobilitu a migráciu so svojimi partnermi v Afrike, pričom Európa sa potrebuje viac zaoberať tragédiou tisícov migrantov a utečencov, ktorí prekračujú Stredomorie v snahe ujsť pred chudobou, vojnami a prenasledovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies