EÚ predstavila reformný návrh ochrany bankových vkladov

NETKY.SK • 24 November 2015, 15:55 • 2 min
EÚ predstavila reformný návrh ochrany bankových vkladov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predstavila nový spôsob ochrany bankových vkladov prostredníctvom reformy európskeho systému ochrany vkladov (EDIS). Táto reforma má viesť k posilneniu bankovej únie, lepšej ochrany vkladateľov, finančnej stabilite a oslabeniu väzieb medzi bankami a členskými štátmi. Komisia pripomenula, že nedávna kríza ukázala, že veľké hospodárske a finančné šoky môžu oslabiť dôveru v bankový systém.

slovakia

left justify in out

"Kríza odhalila nedostatky v celkovej architektúre jednotnej meny. Odvtedy sme zaviedli jednotný orgán dohľadu a jednotný rezolučný mechanizmus. Teraz musíme podniknúť kroky na zavedenie jednotného systému ochrany vkladov. Ak tak urobíme, krok za krokom, musíme sa uistiť, že zníženie rizika pôjde ruka v ruke so zdieľaním rizík," uviedol eurokomisár zodpovedný za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov Jonathan Hill.

 

Systém navrhnutý EK by sa postupne vyvíjal v troch fázach. Pozostával by zo zaistenia vnútroštátnych systémov ochrany vkladov a po troch rokoch by sa transformoval na systém spolupoistenia, v rámci ktorého by sa príspevok do európskej schémy ochrany vkladov postupne zvyšoval. Vytvorenie plne funkčného európskeho systému ochrany vkladov je ako záverečná fáza naplánované na rok 2024.

 

V záverečnej tretej fáze EDIS preberie 100 % rizika a od roku 2024 bude poskytovať vnútroštátnym systémom ochrany vkladov plné poistné krytie. Už na začiatku celého procesu sa vytvorí spoločný Európsky fond pre ochranu vkladov, ktorý postupne preberie celú zodpovednosť za ochranu vkladov v EÚ. Budú doň prispievať banky, pričom výška príspevkov bude závisieť od miery rizikovosti banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies