EÚ poskytne Jordánsku pôžičky do 200 miliónov eur, aj kvôli utečeneckej kríze

NETKY.SK • 4 November 2016, 14:52 • 2 min
EÚ poskytne Jordánsku pôžičky do 200 miliónov eur, aj kvôli utečeneckej kríze

BRUSEL - Výbor stálych zástupcov (COREPER) dnes v mene Rady EÚ schválil rozhodnutie Európskej komisie o poskytnutí makrofinančnej pomoci (MFP) Jordánsku až do výšky 200 miliónov eur vo forme viacerých pôžičiek. Komisia vyzvala Európsky parlament a Radu EÚ, aby tiež schválili túto formu pomoci.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici povedal, že táto forma pomoci je určená Jordánsku v ťažkých časoch poznačených dlhotrvajúcou sýrskou krízou a vlnami utečencov.

 

"Máme dohodu na úrovni EÚ, ktorá otvára cestu k rýchlemu prijatiu druhého programu makrofinančnej pomoci pre Jordánsko a dúfame, že jeho rýchle čerpanie podporí jordánsku ekonomiku," uviedol komisár.

 

EK v júni tohto roku navrhla druhý program MFP až do výšky 200 miliónov eur v podobe strednodobých úverov a za výhodných podmienok financovania. Návrh exekutívy EÚ vychádza zo záväzkov daných v Londýne na konferencii o Sýrii a okolitom regióne, na ktorej sa EÚ zaviazala venovať 2,39 miliardy eur na podporu Sýrie, Jordánska, Libanonu a Turecka.

 

Na najbližšej Asociačnej rade EÚ-Jordánsko sa určia priority tohto partnerstva a podpíše sa dohoda, ktorá predpokladá trvalý dialóg a spoluprácu v oblasti bezpečnosti a boja proti terorizmu, hospodárstva a obchodu, právneho štátu a ľudských práv.

 

EÚ v júli tohto roka na žiadosť Ammánu zmiernila obchodné pravidlá pre tovary vyrobené sýrskymi utečencami pracujúcimi v osobitných ekonomických zónach v Jordánsku. EÚ sa tiež zaviazala k finančnej a technickej pomoci v prospech sýrskych utečencov žijúcich v Jordánsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies