EÚ poskytne Afganistanu 200 miliónov eur, ale žiada pokrok v reformách

NETKY.SK • 5 Október 2016, 07:10 • 2 min
EÚ poskytne Afganistanu 200 miliónov eur, ale žiada pokrok v reformách

BRUSEL - Európska únia dnes na úvod dvojdňovej bruselskej konferencie o Afganistane prisľúbila tejto krajine na najbližšie dva roky podmienenú finančnú pomoc vo výške 200 miliónov eur na budovanie štátnych štruktúr.

slovakia

left justify in out

Organizátormi darcovskej konferencie sú EÚ a afganská vláda. Na podujatí sa zúčastňujú predstavitelia 70 krajín a 30 medzinárodných organizácií a agentúr. Slovensko z pozície predsedníckej krajiny EÚ zastupuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

 

Občianskou vojnou zničená krajina zostáva aj po 15 rokoch poskytovania miliardovej finančnej pomoci zo zahraničia jednou z najchudobnejších a politicky najnestabilnejších krajín na svete. Medzinárodné spoločenstvo je znepokojená najmä vysokou mierou korupcie a nefungujúcou vnútornou bezpečnosťou tejto krajiny.

 

Rozpočet EÚ vyčlenený na podporu Afganistanu v období rokov 2017-19 má afganskej vláde pomôcť zvládnuť boj s korupciou a stať sa viac sebestačnou. Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v tejto súvislosti dnes uviedol, že financie EÚ budú k dispozícii až "na základe uspokojivého pokroku" v kľúčových oblastiach požadovaných reforiem.

 

EÚ ako hostiteľ konferencie si kladie za cieľ, aby finančné prostriedky určené na podporu Afganistanu na najbližšie štyri roky zostali na úrovni štyroch miliárd dolárov ročne tak, ako bola táto pomoc nastavená v roku 2012.

 

EÚ na podujatí reprezentujú predseda Európskej rady Donald Tusk, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a eurokomisár pre rozvojovú spoluprácu Neven Mimica. Afganskú stranu v Bruseli zastupuje prezident Ašraf Ghaní a predseda vlády Abdulláh Abdulláh. Za medzinárodné spoločenstvo je prítomný generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a americký minister zahraničných vecí John Kerry.

 

Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že konferencia v Bruseli bola zatienená novou ofenzívou islamských radikálov z hnutia Taliban na severoafganské mesto Kundúz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies