EÚ poskytne 445 miliónov eur na humanitárnu pomoc v Sýrii

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 18:42 • 2 min
EÚ poskytne 445 miliónov eur na humanitárnu pomoc v Sýrii

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že tento rok vyčlení 445 miliónov eur na humanitárnu pomoc v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Finančná podpora je súčasťou príspevku, ktorý EK oznámila na nedávnej londýnskej konferencii "Podpora Sýrii a regiónu". EÚ a jej členské štáty sa tam zaviazali k príspevku v celkovej výške viac ako tri miliardy eur v priebehu roku 2016.

 

"Táto (sýrska) kríza teraz vstupuje do šiesteho roka, keď viac ako 13 miliónov Sýrčanov v ich vlastnej krajine potrebuje život zachraňujúcu pomoc," pripomenul komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis.

 

Zdôraznil, že v Sýrii prebieha najhoršia humanitárna katastrofa od konca druhej svetovej vojny. EÚ bude podľa neho pomáhať ohrozeným Sýrčanom tak dlho, ako to bude potrebné.

 

Dnes vyčlenené prostriedky pôjdu v prospech najzraniteľnejších Sýrčanov, ktorí museli utiecť zo svojich domovov, či už zostali doma vo vlasti, alebo sa uchýlili do niektorej zo susedných krajín.

 

Financovanie sa bude realizovať prostredníctvom OSN a ďalších medzinárodných a mimovládnych organizácií a partnerov. Peniaze budú primárne určené na potravinovú pomoc, zdravotníctvo, pitnú vodu, kanalizáciu, zaistenie základnej hygieny a na vzdelanie.

 

Z vyčlenenej sumy pôjde priamo do Sýrie 140 miliónov eur; sýrske komunity v Libanone dostanú 87 miliónov eur, v Jordánsku 53 miliónov eur a v Turecku 165 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona