EÚ popiera možnosť leteckých útokov na Sýriu

NETKY.SK • 15 November 2011, 05:08 • 2 min
EÚ popiera možnosť leteckých útokov na Sýriu

EÚ popiera možnosť leteckých útokov na Sýriu

slovakia

left justify in out

img

Liga arabských štátov (LAŠ) požiadala cez víkend medzinárodné spoločenstvo o ochranu civilného obyvateľstva v Sýrii pred útokmi vládnych jednotiek prostredníctvom leteckých útokov na dôležité ciele. 
Podobná požiadavka na jar tohto roku mala za následok letecké operácie pod taktovkou NATO v Líbyi, ktoré pomohli k zvrhnutiu režimu Muammara Kaddáfího. Predstavitelia európskej diplomacie, ktorí dnes rokujú v Bruseli, však naznačili, že s takouto možnosťou neplánujú. Dohoda bude zrejme iba o nových sankciách voči Sýrii.
"Ide tu o dve celkom odlišné krajiny a dva celkom odlišné prípady," uviedol v tejto súvislosti šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle.
Britský minister zahraničných vecí William Hague pred začatím dnešného rokovania Rady ministrov pre zahraničnú politiku ohľadom možnosti leteckých operácií spresnil, že Európska únia momentálne nemôže nič robiť.
"Sýria je v každom prípade v oveľa komplexnejšej situácii, než bola Líbya začiatkom tohto roku," povedal Hague.
Rada ministrov dnes zrejme odporučí ďalšie rozšírenie sankcií voči sýrskemu režimu, ktoré sa nabalí na doterajšie ropné a zbrojné embargo. Na zoznam sankcií, spojených so zmrazením cestovateľských víz a účtov, by malo pribudnúť 56 osôb a 19 podnikateľských subjektov úzko prepojených s režimom Bašára Asada. Ministri okrom toho plánujú stopnúť aj možnosť pôžičiek Sýrie od Európskej investičnej banky.
"Myslím si, že to môžeme rozšíriť. Sýrčanom dochádza hotovosť a práve to my potrebujeme. Sankcie by mali fungovať," uviedol šéf britskej diplomacie a upozornil, že ak v prípade Líbye sa letecké operácie konali hlavičkou rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, Čína a Rusko - členovia BR OSN - v októbri vetovali snahy EÚ a Spojených štátov, aby sa v aj v rámci OSN sprísnil nátlak na sýrsky režim.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies