EÚ pomôže Portugalsku s požiarmi prostredníctvom protipožiarneho lietadla

NETKY.SK • 11 August 2016, 16:01 • 2 min
EÚ pomôže Portugalsku s požiarmi prostredníctvom protipožiarneho lietadla

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že Portugalsko sa rozhodlo aktivovať tzv. Mechanizmus civilnej ochrany EÚ (EUCP), aby tak pomohlo zastaviť šírenie lesných požiarov v niekoľkých častiach krajiny.

slovakia

left justify in out

EÚ okamžite zareagovala na portugalskú žiadosť o pomoc a prostredníctvom EUCP zmobilizovala protipožiarne lietadlo, ktoré je v rámci tohto mechanizmu pod správou Talianska. Lietadlo dorazí do Portugalska dnes v popoludňajších hodinách a bude pôsobiť v severnej časti krajiny. Ďalšie dve lietadlá vyšle susedné Španielsko.

 

Koordinačné centrum eurokomisie pre krízové situácie (ERCC), ktoré pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany koordinuje, už vyslalo do Portugalska svojho styčného dôstojníka.

Komisia oznámila, že portugalskú stranu podporí aj prostredníctvom družicového programu Copernicus v podobe poskytnutia satelitných máp.

 

S ohľadom na kritickosť situácie Európska komisia zvýšila spolufinancovanie pre dopravu pomoci v rámci Občianskeho mechanizmu EÚ z 55 percent na maximálnu výšku 85 percent.

 

"Európska únia reagovala okamžite na žiadosť Portugalska. Sme v neprestajnom kontakte s národnými orgánmi a orgánmi civilnej ochrany členských krajín, ktoré sa podieľajú na tomto mechanizme, aby sme mohli urobiť všetko možné na podporu Portugalska," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies