EÚ pomôže Líbyi s výcvikom pobrežnej stráže, rozšíri operáciu Sofia

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 18:35 • 2 min
EÚ pomôže Líbyi s výcvikom pobrežnej stráže, rozšíri operáciu Sofia

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ počas dnešných rokovaní v Bruseli schválili rozšírenie európskej námornej misie Sofia zameranej na obmedzenie nelegálnej migrácie zo severnej Afriky do Európy. V rámci rozšírenej operácie bude EÚ pomáhať aj s výcvikom líbyjskej pobrežnej stráže.

slovakia

left justify in out

Ďalšou dodatočnou úlohou misie pôsobiacej v Stredozemnom mori bude pomoc pri presadzovaní platného zbrojného embarga OSN voči Líbyi, informovala agentúra DPA. Podľa šéfov diplomacie EÚ je rozšírenie misie nevyhnutné v záujme narušenia fungovania pašeráckych a prevádzačských sietí a v záujme podpory legitímnych líbyjských úradov. O pomoc pri výcviku pobrežnej stráže požiadala EÚ nová líbyjská vláda národnej jednoty. Tento krok umožní misii operovať aj v líbyjských vodách.

 

Líbya podľa diplomatických zdrojov požiadala EÚ aj o pomoc pri výcviku bezpečnostných síl na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), Nemecko to však odmietlo, uviedla DPA.

EÚ odštartovala operáciu Sofia v Stredomorí vlani. Jej úlohou je hliadkovanie v medzinárodných vodách mimo líbyjského pobrežia, zachytávať lode s migrantmi a zatýkať pašerákov ľudí s cieľom rozbiť existujúce pašerácke siete.

 

Kritici operácie Sofia tvrdia, že je neefektívna, lebo je príliš teritoriálne obmedzená. Jej príslušníkom sa síce podarilo zachrániť takmer 14.000 migrantov pred utopením, ale lode EÚ doposiaľ nemali právomoc vstúpiť do líbyjských pobrežných vôd, kde operuje väčšina pašerákov. EÚ dlhodobo čakala na vytvorenie vlády národnej jednoty, k čomu došlo v apríli, v nádeji, že nová vláda požiada Brusel o rozšírenie doterajšej operácie Sofia.

 

Očakávaná požiadavka od líbyjského premiéra Fájiza Sarrádža prišla v nedeľu, deň pre rokovaním ministrov zahraničných vecí EÚ. "Je to pozvánka, ktorú vítame," reagovala šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Dodala, že pre EÚ bude veľmi dôležité monitorovať pobrežné líbyjské vody spoločne s líbyjskými partnermi, čo by malo umožniť lepšiu kontrolu migračných tokov cez Stredozemné more.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies