EÚ pomôže Grécku, Poľsku, Litve a Bulharsku po prírodných katastrofách

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 14:48 • 2 min
EÚ pomôže Grécku, Poľsku, Litve a Bulharsku po prírodných katastrofách

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla vyčleniť z Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) 34 miliónov eur pre štyri členské štáty postihnuté v roku 2017 prírodnými katastrofami - Grécko, Poľsko, Litvu a Bulharsko.

slovakia

left justify in out

Peniaze z Fondu solidarity EÚ sa môžu použiť na podporu úsilia o obnovu zničenej infraštruktúry a na pokrytie niektorých nákladov na záchranné služby, dočasné ubytovanie a čistenie a ochranu kultúrneho dedičstva s cieľom znížiť finančné zaťaženie, ktoré znášajú vnútroštátne orgány členských krajín po prírodných katastrofách.

 

Komisia rozhodla, že z celkovej sumy 2,5 milióna eur pôjde na grécky ostrov Kos, ktorý v júli 2017 postihlo zemetrasenie v sile 6,6 stupňa na Richterovej stupnici. Európska pomoc pôjde najmä na pokrytie nákladov na ochranné opatrenia týkajúce sa pamiatok a archeologických nálezísk, ako aj na obnovu dopravnej infraštruktúry.

 

Suma 12,2 milióna eur je určená pre Poľsko, ktoré v auguste 2017 zasiahli ničivé víchrice a búrky. Vyčíňanie živlov v troch regiónoch tejto krajiny zničilo desiatky tisíc hektárov lesov a plodín a poškodilo dopravnú a energetickú infraštruktúru. Peniaze Z EÚ môžu poľské úrady využiť na pokrytie výdavkov súvisiacich s čistením lesov, odstraňovaním popadaných stromov z ciest a železničných tratí a s obnovením poškodenej infraštruktúry.

Suma takmer 17 miliónov eur je určená pre Litvu, ktorá počas leta a na jeseň 2017 čelila nepretržitým zrážkam a záplavám. Tie poškodili základnú infraštruktúru a poľnohospodársku pôdu. Zdroje z EÚ môžu byť použité na obnovu cestnej a vodohospodárskej infraštruktúry vrátane priehrad a odvodňovacích systémov.

 

Posledná suma vo výške 2,2 milióna eur bola vydelená pre Bulharsko. V októbri 2017 zasiahli silné dažde a búrky región Burgas. Poškodili mosty a cesty, ale aj nemocnice a školy. Návrh eurokomisie musí byť schválený ešte Európskym parlamentom a Radou EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies