EÚ pomáha Ekvádoru finančne, expertmi aj družicovými snímkami

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 14:24 • 2 min
EÚ pomáha Ekvádoru finančne, expertmi aj družicovými snímkami

BRUSEL - V nadväznosti na ničivé zemetrasenie v Ekvádore, ktoré si v sobotu vyžiadalo najmenej 272 mŕtvych a takmer 2600 zranených, Európska komisia (EK) oznámila, že prijala okamžité kroky na zabezpečenie koordinovanej európskej podpory v oblasti záchranárskych prác.

slovakia

left justify in out

EÚ dnes vyčlenila jeden milión eur ako prvotnú humanitárnu pomoc pre obete zemetrasenia v Ekvádore, zatiaľ čo sa intenzívne pracuje na podrobnom posúdení ďalších humanitárnych potrieb.

 

"Európska únia je odhodlaná podporovať medzinárodné úsilie na pomoc tisícom ľudí postihnutých zemetrasením v Ekvádore," vyhlásil eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis. Komisár spresnil, že únia už usmerňuje núdzovú pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ. Dodal, že humanitárni odborníci EK sú už na ceste do postihnutých oblastí v snahe pomôcť pri záchranárskych prácach v teréne a posúdiť potrebu ďalšej pomoci.

 

Mechanizmus civilnej ochrany EÚ bol aktivovaný na požiadanie ekvádorských úradov a OSN, ktoré požiadali o záchranné tímy a pomoc pri pátracích operáciách v zničených mestách, poskytnutie nočného osvetlenia a rôznych odborných znalostí.

 

Mobilizácia pomoci je koordinovaná prostredníctvom Krízového koordinačného centra EK (ERCC), ktoré pozorne sleduje vývoj situácie v teréne. Ponuky pomoci prišli najmä zo Španielska, Francúzska a Poľska, ale aj od ďalších členských štátov únie.

 

EÚ už od dnešných skorých ranných hodín uľahčuje logistiku a spolufinancovanie prepravy mimoriadnych zariadení do oblastí postihnutých zemetrasením. Okrem toho EÚ poskytla Ekvádoru aj pokročilé satelitné snímky generované prostredníctvom svojho družicového systému Copernicus - ich cieľom je uľahčiť posudzovanie škôd v oblastiach najviac zasiahnutých zemetrasením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies