EÚ pokutovala 30 miliónmi eur Fiat a Starbucks za zvýhodnené zdaňovanie

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:02 • 2 min
EÚ pokutovala 30 miliónmi eur Fiat a Starbucks za zvýhodnené zdaňovanie

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes rozhodla, že selektívne daňové výhody pre Fiat v Luxembursku a pre Starbucks v Holandsku sú nezlučiteľné s pravidlami európskej legislatívy o poskytovaní štátnej pomoci. Obe nadnárodné spoločnosti musia zaplatiť pokuty vo výške do 30 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Komisia uviedla, že Luxembursko a Holandsko udelili selektívne daňové výhody pre spoločnosť Fiat Finance and Trade, respektíve pre americkú spoločnosť Starbucks.

 

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová zdôraznila, že rozhodnutie o daniach, ktoré umelo znižujú daňové zaťaženie uvedených spoločností, nie je v súlade s pravidlami EÚ o poskytovaní štátnej pomoci.

 

"Dúfam, že dnešné rozhodnutie bude mať odozvu medzi vládami členských štátov a podobnými spoločnosťami. Všetky podniky, malé i veľké, nadnárodné alebo nie, by mali platiť svoj spravodlivý podiel dane," povedala komisárka pred novinármi.

 

Po ukončení hĺbkového vyšetrovania oboch prípadov, ktoré sa začalo v júni 2014, EK dospela k záveru, že Luxembursko poskytlo selektívne daňové výhody pre finančnú divíziu Fiatu a Holandsko postupovalo rovnako voči kaviarenskému reťazcu Starbucks.

 

Komisia nariadila obom krajinám, aby spätne vymáhali nezaplatené dane od Fiatu a Starbucksu, aby odstránili nespravodlivú konkurenčnú výhodu a zaviedli voči týmto firmám rovnaké daňové zaobchádzanie ako s inými spoločnosťami v podobnej sfére činnosti.

 

Komisia požaduje, aby automobilka Fiat zaplatila pokuty vo výške 20 až 30 miliónov eur za daňovú úniky od roku 2012 a spoločnosť Starbucks Manufacturing so sídlom v Holandsku rovnakú pokutu od 20 do 30 miliónov eur za zvýhodnenú daňovú schému od roku 2008. Obe nadnárodné spoločnosti už ďalej nemôžu ťažiť z doterajšieho výhodného daňového režimu.

 

Komisárka Vestagerová upozornila, že dane, ktoré by mala podľa normálneho trhového režimu platiť automobilka Fiat, by boli "20-krát vyššie", ako platila po dohode s Luxemburskom.

 

Eurokomisárka zároveň naznačila, že exekutíva EÚ vyšetruje podobné nekalé daňové praktiky vo všetkých 28 členských krajinách.

"Neskončíme pri tomto. Pokračujeme pri vyšetrovaní štátnych rozhodnutí o daniach," povedala Vestagerová s tým, že EK vydá ďalšie podobné rozhodnutia, ak získa náznaky, že dochádza k podobným prípadom nezlučiteľným s európskou legislatívou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies