EÚ po vyše troch rokoch otvorila ďalšiu prístupovú kapitolu s Tureckom

NETKY.SK • 5 November 2013, 16:32 • 2 min
EÚ po vyše troch rokoch otvorila ďalšiu prístupovú kapitolu s Tureckom

BRUSEL - Európska únia a Turecko otvorili dnes novú kapitolu v prístupových rokovaniach. Obe strany vyjadrili želanie, aby sa prístupový proces po viac ako troch rokoch patovej situácie urýchlil.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle a turecký minister pre európske záležitosti Egemen Bagiš otvorili v Bruseli prístupovú kapitolu číslo 22, ktorá sa týka regionálnej politiky. "Ide o prelom vo vzťahoch medzi EÚ a Tureckom. Po prestávke, ktorá trvala 40 mesiacov," povedal Bagiš po ukončení v poradí už 10. schôdze venovanej prístupovému procesu Turecka.

Komisár Füle vyzval Turecko, aby sa viac snažilo ohľadom otvorenia ďalších prístupových kapitol číslo 23 a 24, ktoré sa týkajú oblasti základných ľudských práv, spravodlivosti, slobody a bezpečnosti."To bude trvať, dúfajme, menej ako tri a pol roka," pripomenul Füle obdobie, na aké sa rokovací proces medzi Bruselom a Ankarou dostal na bod mrazu.

Dnešné otvorenie kapitoly č. 22 umožnil súhlas ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorí schválili obnovenie prístupového procesu počas októbrovej rady ministrov. Stalo sa tak po štyroch mesiacoch od pôvodne stanoveného dátumu. EÚ odložila rokovania po tom, ako Ankara v lete prikročila k násilným represiám voči občianskym demonštrantom na námestí Taksim v Istanbule.

Turecko je oficiálne kandidátskou krajinou na vstup do EÚ od roku 1999, avšak rokovania o vstupe, ktoré sa začali v roku 2005, sú najpomalšie spomedzi všetkých ašpirantov na členstvo v únii. Z 35 rokovacích kapitol bolo doteraz otvorených 14 a iba jedna z nich bola oficiálne uzavretá.

Zo strany EÚ došlo k zmrazeniu viacerých prístupových kapitol vzhľadom na neochotu Turecka rozšíriť platnosť dohôd o voľnom obchode, ktoré platia pre zvyšnú časť únie, aj na Cyprus ako člena EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies