EÚ po škandále s konským mäsom hlási úspech v boji proti potravinárskym podvodom

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 14:29 • 2 min
EÚ po škandále s konským mäsom hlási úspech v boji proti potravinárskym podvodom

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila úspešné zakončenie druhého kola koordinovaného celoeurópskeho testovania prítomnosti DNA konského mäsa v tovaroch označených a predávaných ako hovädzie mäso.

slovakia

left justify in out

Nová séria analýz sa začala v apríli tohto roku, v nadväznosti na kontroly vykonávané v roku 2013, ktoré nasledovali po vypuknutí škandálu s konským mäsom objaveným v tovaroch označených ako hovädzie mäso.  
     

Vlani, počas prvej série analýz, bolo pozitívne testovaných 4,6 % kontrolovaných výrobkov. Druhé kolo analýz, ktoré bolo na 50 % financované EK, bolo oveľa povzbudivejšie, nakoľko iba 0,61 % vzoriek bolo testovaných pozitívne.
     

"Tieto výsledky potvrdzujú, že naše kolektívne úsilie prináša ovocie a že zvýšené kontroly na odhaľovanie potravinových podvodov majú skutočný vplyv. Obnovenie dôvery európskych spotrebiteľov a podnikov v našom potravinovom reťazci má zásadný význam pre našu ekonomiku, vzhľadom na to, že potravinársky sektor je jedným z najväčších hospodárskych odvetví v EÚ, " uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre zdravie Tonio Borg.
     

Účelom koordinovaného kontrolného plánu bolo testovať potraviny uvádzané na trh ako obsahujúce hovädzie mäso, či neobsahujú neoznačené konské mäso. Celkovo bolo vykonaných 2622 analýz v 28 krajinách EÚ a tiež v Nórsku, na Islande a vo Švajčiarsku. Zo všetkých analyzovaných vzoriek iba v 16 prípadoch boli zistené stopy konského mäsa, čo predstavuje 0,61 %.  
     

Vo všetkých 16 prípadoch príslušné orgány postúpili svoje zistenia policajným orgánom a zabezpečili nevyhnutné opatrenia ako napríklad stiahnutie nesprávne označených tovarov z trhu, vystopovanie výrobcov, mimoriadne kontroly u prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a zavedenie finančných sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies