EÚ po roku 2020 navrhla doteraz najambicióznejší výskumno-inovačný program

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 15:52 • 2 min
EÚ po roku 2020 navrhla doteraz najambicióznejší výskumno-inovačný program

BRUSEL - Európska komisia (EK) v rámci série prezentácií jednotlivých kapitol budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ (2021–2027) vo štvrtok navrhla vyčleniť 100 miliárd eur na výskum a inovácie. Nový program s názvom Európsky horizont bude stavať na výsledkoch a úspechu predchádzajúceho programu (Horizont 2020) a má udržať EÚ na čele globálneho výskumu a inovácií.

slovakia

left justify in out

Podľa stanoviska EK Európsky horizont je doteraz najambicióznejší výskumno-inovačný program v histórii EÚ a aj pri ňom platí, že financovanie z eurorozpočtu umožňuje tímom naprieč krajinami a vedeckými disciplínami spolupracovať a robiť nové objavy, vďaka čomu je Európa svetovým lídrom v oblasti výskumu a inovácií.

 

Podľa eurokomisára pre výskum, vedu a inováciu Carlosa Moedasa súčasný program Horizont 2020 je jedným z najväčších úspechov Európy. "V rámci toho úsilia chceme zväčšiť objem finančných prostriedkov určených Európskej rade pre výskum, aby sme posilnili celosvetové vedúce postavenie EÚ na poli vedy a opätovne zapojili občanov tak, že výskumu v EÚ stanovíme nové ambiciózne méty. Zároveň navrhujeme novú Európsku radu pre inováciu s cieľom modernizovať financovanie prelomových inovácií v Európe," uviedol.

 

Európsky horizont bude pokračovať v podpore vedeckej výnimočnosti prostredníctvom Európskej rady pre výskum a štipendií a výmen Marie Curie-Sklodowskej. Zavádza nové prvky ako Európska rada pre inováciu (EIC), ktorá má pomôcť EÚ stať sa priekopníkom v inováciách vytvárajúcich trhy. Pomôže identifikovať a financovať rýchlo sa rozvíjajúce inovácie s veľkým potenciálom na vytvorenie úplne nových trhov.

 

Poskytne priamu podporu inovátorom cez dva nástroje financovania - jedného na počiatočné etapy a druhého na vývoj a uvádzanie na trh.

Nové celoúnijné výskumné a inovačné misie sú ďalším novým prvkom. Sú zamerané na spoločenské výzvy a priemyselnú konkurencieschopnosť. Môžu siahať od boja proti rakovine cez ekologickú dopravu až po oceány zbavené plastov. Maximalizácia potenciálu inovácií v celej EÚ znamená, že sa zdvojnásobí podpora pre tie členské štáty, ktoré zaostávajú v úsilí o čo najlepšie využitie svojho výskumného a inovačného potenciálu.

 

Európsky horizont zefektívni počet partnerstiev, ktoré EÚ spoločne pripravuje alebo spolufinancuje s partnermi, ako je priemysel, občianska spoločnosť a nadácie. Program bude podporovať efektívne a funkčné prepojenia s ďalšími budúcimi programami EÚ, ako je politika súdržnosti, Európsky obranný fond, program Digitálna Európa či nástroj Spájame Európu, ako aj s medzinárodným projektom ITER zameraným na získavanie energie z jadrovej syntézy.

 

Spoločné výskumné centrum (JRC), ktoré je vedeckým a vedomostným útvarom eurokomisie, bude aj naďalej prispievať k týmto snahám vedeckým poradenstvom, technickou podporou a osobitným výskumom.

 

Navrhnutý rozpočet vo výške 100 miliárd eur na roky 2021–27 zahŕňa 97,6 miliardy eur pre Európsky horizont (z čoho 3,5 miliardy eur sa alokuje cez fond InvestEU) a zvyšných 2,4 miliardy eur pre výskumný a vzdelávací program Euratomu. Program Euratomu, ktorý financuje výskum a odbornú prípravu v oblasti jadrovej bezpečnosti a ochrany pred žiarením, bude klásť väčší dôraz na využitia mimo energetiky, ako je zdravotná starostlivosť a zdravotnícke vybavenie, a bude podporovať aj mobilitu výskumných pracovníkov v jadrovej oblasti v rámci akcií Marie Curie-Sklodowskej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies